FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 1. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VARŠAVA

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski otputovao je jutros u Kijev gdje će drugi put u posljednjih nekoliko dana pokušati posredovati u krizi vezanoj za nedavno održane predsjedničke izbore u toj zemlji, izvijestili su u srijedu službeni izvori u Varšavi.

Kwasniewski je u utorak navečer u Varšavi kazao kako je za to da se "što prije" ponovno održi drugi krug predsjedničkih izbora ukoliko Vrhovni sud u Kijevu ustvrdi da su rezultati izbora od 21. studenoga neregularni.

Osim predsjednika Kwasniewskog, u Kijev će danas boraviti visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i i sigurnost Javier Solana, litavski predsjednik Valdas Adamkus i predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Boris Grizlov. Oni će razgovarati s premijerom Viktorom Janukovičem, proglašenim pobjednikom izbora, njegovim protivnikom, oporbenim kandidatom Viktorom Juščenkom te s ukrajinskim predsjednikom u odlasku Leonidom Kučmom.

KABUL

Šest Amerikanaca, od toga trojica vojnika, poginula su u zrakoplovnoj nesreći u Afganistanu, izvijestio je u srijedu glasnogovornik američkog vojnog kontingenta u toj zemlji Mark McCann.

Dvomotorac tipa Casa-212 što ga je američka vojska unajmila za prijevoz vojnika i opreme, u subotu je nestao s radara nad središnjim planinskim područjem Afganistana. "Zrakoplov je lociran u utorak kasno navečer u planinama Bamiyan" oko 150 km zapadno od Kabula, rekao je za McCann. Zrakoplov s američkim putnicima poletio je u subotu iz zračne vojne baze u Bagramu 50 km sjeverno od Kabula.

PEKING

Ukupno je 166 rudara poginulo u eksploziji koja se u nedjelju dogodila u rudniku u sjevernoj Kini, javlja u srijedu državna agencija Xinhua.

"Glasnogovornik rudnika je izjavio da je svih 166 rudara, koliko ih se smatralo nestalima, poginulo", prenijela je agencija.

Više od 120 rudara uspjelo je pobjeći iz rudnika Chenjiashan nakon eksplozije koja se dogodila u nedjelju. Mnogi od njih su teško ozlijeđeni. Eksplozija u Chenjiashanu je najteža nesreća u rudniku koja se dogodila u Kini u posljednjih 13 godina.

WASHINGTON

Jedan američki časnik je upozorio na zlostavljanje iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu mjesec dana prije nego što je ta afera otkrivena u javnosti, piše u srijedu Washington Post.

Povjerljivo izvješće američkog pukovnika Stuarta A. Herringtona iz prosinca 2003. godine, na koje se poziva Washington Post, navodi da bi uhićenja i tretman zatočenih Iračana mogli biti "tehnički" nezakoniti. On je upozorio da pripadnici američkih obavještajnih službi ispituju zatvorenike na tajnim lokacijama kako bi prikrili svoje aktivnosti.

Herrington je odbio razgovarati o izvješću s novinarima Washington Posta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙