FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 28. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati
ZAGREB, 28. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BEČ

Francuska, Velika Britanija i Njemačka upozorile su u subotu Iran da se EU neće više suprotstavljati zahtjevima da se Teheranu uvedu međunarodne sankcije ne postigne li se do ponedjeljka sporazum o zamrzavanju ključnih dijelova njegova nuklearnog programa. "Ne bude li sporazuma do ponedjeljka, Irancima je rečeno da EU više neće blokirati prijavu Vijeću sigurnosti UN-a kada se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ponovno sastane", rekao je jedan zapadni diplomat. Vijeće sigurnosti UN-a Iranu može nametnuti gospodarske sankcije. Prošloga tjedna Iran je obećao da će zamrznuti svoj program obogaćivanja urana (procesa kojim se stvara atomsko gorivo za nuklearne elektrane, ali i oružje) u zamjenu za obećanje da neće biti nikakvih sankcija. Europljani su pristali, ali se tinta na sporazumu još nije ni osušila kada je Iran zatražio da se iz dogovora izuzme dvadesetak centrifuga za obogaćivanje urana koje bi im trebale služiti u istraživačke svrhe. Zapadni diplomati su prijedlog odbili jer se tako nikada ne bi otklonile sumnje da Iran potajno razvija nuklearni arsenal.

ISTANBUL

Grčka pravoslavna zajednica u Istanbulu proslavila je u subotu navečer povratak relikvija dvojice svetaca ukradenih tijekom četvrtog križarskog pohoda 1204. godine, a koje je papa Ivan Pavao II ranije tijekom dana u Rimu službeno vratio carigradskom patrijarhu Bartolomeju I. Nekoliko stotina vjernika okupilo se u malenoj katedrali sv. Grgura u Istanbulu kako bi proslavilo povratak relikvija sv. Grgura Nazianzemskog i sv. Ivana Crisostomskog. U prigodnom govoru, Bartolomej I izrazio je zahvalnost Papi i njegovoj kuriji na toj "velikodušnoj odluci". "Ovom gestom razlikuje se od svojih prethodnika prije osam stoljeća, koji su prihvatili duhovna i materijalna blaga koja su bila oduzeta našem gradu i našoj Crkvi", rekao je. Kardinal Walter Kasper, koji je u Istanbulu predstavljao Vatikan, izjavio je nakon službe da je povrat relikvija dokaz sve većeg zajedništva između "crkvenih sjedišta Carigrada i Rima".

RIM,

"Književni dani Vlade Gotovca" održani su u subotu navečer u Rimu u organizaciji Zaklade "Vlado Gotovac" iz Zagreba i Hrvatskog društva pisaca te uz sudjelovanje hrvatskih i talijanskih književnika. Večer su vodili profesori Predrag Matvejević, s rimskog sveučilišta La Sapineza i Inoslav Bešker sa zagrebačkoga Sveučilišta, a o svojim djelima i iskustvima govorili su pisci Enzo Bettiza, Željka Čorak, Boris Dežulović, Jozefina Dautbegović, Robert Perišić, Nenad Popović, Nebojša Borojević i Ivan Pauleta. Prisutne je posebno pozdravila profesorica Simona Sandrić, supruga Vlade Gotovca i predsjednica Zaklade. Svi su književnici tijekom večeri naglasili velike zasluge koje Vlado Gotovac ima u demokratizaciji Hrvatske i borbi za slobodne misli i slobodnu književnu riječ. Bila je to prva književna večer hrvatskih i talijanskih pisaca u Rimu, ali najavljeno je da će se održati i druge, osobito stoga što je dvorana u središtu talijanskog glavnog grada bila premala da primi sve znatiželjnike.

GAZA

Palestinski dužnosnici raspustili su Odjel za zaštitu i sigurnost u Gazi, postrojbu koju su lokalni stanovnici zvali "Odredom smrti", jer su njegovi pripadnici optuživani za kriminal, zastrašivanje civila i ubojstva, kazali su dužnosnici u nedjelju. Odjel za zaštitu i sigurnost, kojeg su stanovnici Gaze u strahu prozvali "Odredom smrti", imao je mnogo agenata na ulicama i sudjelovao je u brojnim oružanim sukobima sa suparničkim frakcijama i militantima koje je trebao uhititi. Njegovo raspuštanje tumači se kao pokušaj uvođenja reda među palestinskim snagama sigurnosti i smirivanja kaosa na palestinskim područjima uoči predsjedničkih izbora 9. siječnja.

ŽENEVA

Sedmorica švicarskih vatrogasaca smatraju se mrtvima nakon što se u subotu na njih srušio krov u plamtećoj podzemnoj garaži u gradu Gretzenbachu. Nekoliko stotina spasitelja fanatično rade kako bi raskrčili ruševine, ali strahuje se da zatočenim vatrogascima nema spasa, objavio je šef lokalne vatrogasne službe Paul Haus. Požar u podzemnoj garaži u Gretzenbachu, gradu između Basela i Zuericha, izbio je u subotu ujutro, a na lice mjesta poslano je 11 vatrogasaca. U trenutku gašenja požara na njih se srušio krov. Trojica su se sama uspjela izvući iz ruševina, a jednoga su izvukli spasitelji i odveli u bolnicu zbog udisanja dima. Uzroci požara još nisu poznati.

BOGOTA

Kolumbijski marksistički pobunjenici planirali su ovoga tjedna ubiti američkog predsjednika Georgea W. Busha kada se nalazio u posjetu kolumbijskom lučkom gradu Cartageni, rekao je u subotu visoki kolumbijski dužnosnik. "Prema doušnicima i drugim izvorima, dobili smo informacije da su članovi FARC-a dobili nalog svojih vođa da napadnu predsjednika Busha", izjavio je novinarima ministar obrane Jorge Alberto Uribe. Ministar nije želio iznijeti nikakve pojedinosti o prijetnji. Bijela kuća izvješće nije željela komentirati, kao ni američka tajna služba, koja je zadužena za predsjednikovo osiguranje. Bush je Cartagenu posjetio u ponedjeljak, na povratku s foruma APEC-a u Čileu. Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) imaju 17.000 pripadnika i već se 40 godina bore protiv kolumbijskih vlasti.

.(Hina) xdj yzt

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙