FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti do 21 sat
ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti do 21 sat

MOSUL

Sedamnaest kurdskih boraca pešmerga i četiri iračka policajaca ubijena su u u subotu u odvojenim samoubilačkim napadima u Mosulu i u Bagdadu, izvijestile su u subotu agencije. "17 pešmerga je ubijeno, a 40 ih je ranjeno kada je na njihov konvoj u četvrti Karama u Mosulu naletio automobil bomba", izjavio je vođa Patriotske unije Kurdistana (PUK) Saad Pira. Pira je rekao da su u konvoju bila četiri minibusa u kojima se nalazilo 80 pešmerga. Oni su se vozili iz kurdskog grada Erbila prema Mosulu. Pira nije želio nagađati tko je odgovoran za napad. Poznato je da je sunitsko stanovništvo Mosula neprijateljski nastrojeno prema Kurdima u tom području, što je posebno došlo od izražaja nakon pada Sadamova režima u travnju 2003. Glavni irački grad u subotu je bio poprište dvostrukog atentata u kojemu su poginula najmanje četvorica policajca, a ozlijeđeno je 49 osoba, od toga 42 policajaca.

BEOGRAD

Najviši srbijanski dužnosnici na izvanrednoj sjednici vlade koja je održana u subotu osudili su izbor Ramusha Haradinaja za premijera Kosova i zatražili od šefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena da taj izbor poništi. Ocijenivši taj čin provokativnim i rizičnim, vlada Srbije zatražila je u priopćenju i politički proces koji podrazumijeva razgovore o decentralizaciji i drugim ključnim pitanjima vezanim uz Kosovo. Na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici državne zajednice SCG, zatraženo je da u tim razgovorima s kosovske strane sudjeluju i predstavnici UNMIK-a, predstavnici privremenih kosovskih institucija i kosovski Srbi, a s beogradske strane predstavnici republike Srbije i državne zajednice SCG. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica rekao je da su "pregovori ozbiljno dovedeni u pitanje" te da će se "vidjeti kako će se to dalje odvijati". Jer, smatra, "u pregovorima i razgovorima za prijelazne institucije samouprave, među vodećim ljudima je čovjek koji je optužen za ratne zločine".

BEOGRAD

Miroslavu Cimplu, djelatniku američkog veleposlanstva u Beogradu koji je u utorak navečer izazvao incident s vozilima u koloni automobila srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, dosuđena je u subotu kazna od 20 dana zatvora zbog prometnog prekršaja. Cimpl je odmah prebačen u zatvor u Padinskoj skeli, u blizini Beograda. Kako prenose, beogradski elektronski mediji te novinari nekih dnevnih listova koji su nazočili Cimplovom suđenju, on je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo i izjavio "da nije vidio nikakva obilježena vozila s pratnjom i da je tijekom cijelog događaja samo pokušavao da ne pogine i pobjegne odatle". Beogradski "Blic" je u subotu objavio da je Cimpl ranije u istrazi rekao da je "popio desetak čašica viskija" te večeri. Taj list navodi kako je i dalje nejasno zašto se Cimpl oglušio o zvučne i svjetlosne signale upozorenja iz Tadićeve pratnje, te nastavio pratiti kolonu, sjeći joj put i čak prelaziti u suprotnu prometnu traku. Sve do srijede navečer i tiskovne konferencije srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova smatralo se da je na Borisa Tadića pokušan atentat. Tada je objavljeno da se radilo samo o prometnom prekršaju i zbunjenom vozaču američkog veleposlantva koji se sudario s vozilima iz predsjedničke pratnje.

MOSTAR

Petorica učenika drugog razreda Opće realne gimnazije Katoličkog školskog centra (KŠC) "Sv. Josip" u Sarajevu teže su ozlijeđena u napadu nepoznatih počinitelja dok su jučer išli na redovitu nastavu, izvijestila je u subotu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH sa sjedištem u Sarajevu. KTA ovaj napad nije svrstala u međunacionalne izgrede iako su u glavnom bosanskohercegovačkom gradu katolički svećenici i učenici KŠC-a počesto meta raznih napada, a zabilježeno je višestruko razbijanje prozora pa čak podmetanja eksplozivnih naprava pod taj objekt.

PRIŠTINA

Kosovska Albanka Shqipe Hebibi, koja je kao djelatnica UN-a bila oteta u Afganistanu i držana u zatočeništvu gotovo mjesec dana, vratila se u subotu na Kosovo. Shqipe Hebibi, Irkinju Annettu Flanigan i Filipinca Angelita Nayana, troje djelatnika UN-a koji su u Afganistanu pomagali u organizaciji tamošnjih predsjedničkih izbora, oteli su pripadnici afganistanske "Muslimanske vojske" 28. listopada. U zatočeništvu su bili do 23. studenoga dok ih otmičari nisu oslobodili u zamjenu za puštanje 24 talibana iz afganistanskih zatvora. Hebibi je po dolasku u prištinsku zračnu luku zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u njezinu oslobađanju.

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush rekao je u subotu da je za njega bliskoistočni mirovni proces prioritet, a pakistanski predsjednik s kojim se sastao naglasio je palestinski spor kao ključno pitanje u borbi protiv terorizma. Razgovor o Bliskome istoku bio je važna tema razgovora u Ovalnome uredu gdje se Bush sastao s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom, prenosi Reuters. "Uvjerio sam predsjednika Musharrafa da sad imamo priliku surađivati na razvoju palestinske države i mira na Bliskome istoku", rekao je Bush. "Rekao sam mu da će to biti prioritet moje administracije. Cilj su dvije države koje postoje jedna uz drugu". Musharraf je novinarima ispred Bijele kuće rekao da su "razgovarali o terorizmu u njegovoj ukupnoj složenosti".

KABUL

Mirovne snage pod vodstvom NATO-a u subotu su priopćile da pojačavaju zračne i kopnene patrole kako bi spriječile raketni napad na glavni grad Afganistana uoči idućega utorka i inauguracije predsjednika Hamida Karzaija. Predsjednik Karzai pobijedio je na izborima 9. listopada, a u utorak polaže prisegu na svečanosti na kojoj će biti i američki potpredsjednik Dick Cheney, najviši američki dužnosnik u Kabulu otkad su krajem 2001. Amerikanci srušili talibanski režim. Na svečanosti će biti i američki ministar obrane Donald Rumsfeld i drugi strani dužnosnici. Glasnogovornik NATO-ovih Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF) kaže da su mirovne snage zadnja dva i pol mjeseca, radi sprečavanja raketnoga napada, pojačale patroliranje kopnom, kao i helikopterima Apache opremljenima senzorima.

HAINAN

Maria Julia Mantilla Garcia, 20-godišnja studentica iz Perua, izabrana je u subotu na kineskom otoku Hainanu za Miss svijeta 2004. godine. Prvom pratiljom Miss svijeta postala 18-godišnja Claudia Rodrigez iz Dominikanske Republike, a za drugu pratilju izabrana je Amerikanka Nancy Randall. Hrvatska predstavnica na tom natjecanju Ivana Žnidarić nije se uspjela plasirati u finale. "Sada sam prava veleposlanica svijeta i učinit ću sve što mogu kako bih promicala pozitivne stvari", u suzama je rekla Garcia, dodajući kako je njezina pokretačka snaga - njezina obitelj. Rođena je u Trujillu na sjevernoj obali Perua, bavi se triatlonom i petobojem, voli ples i slikanje. Ovogodišnju Miss svijeta prvi je put izabrala publika, a ne članovi unaprijed određenog žirija. Telefonski, internetom ili SMS porukama mogli su glasovati gledatelji iz cijelog svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙