FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) -

Izbor najvažnijih događaja do nedjelje u 4,30 sati.

WASHINGTON

Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u subotu u Washingtonu o inicijativama za provedbu ekoloških projekata u Hrvatskoj koji imaju veliko značenje za približavanje zemlje Europskoj uniji.

Završavajući trodnevni radni službeni posjet SAD-u Grabar-Kitarović se susrela s profesoricom Anamarijom Frankić s kojom je razgovarala o nizu ekoloških projekata koji bi trebali potaknuti zaštitu okoliša i održivi razvoj u Hrvatskoj.

"Zaštita okoliša jedino je poglavlje koje je i Europska komisija istaknula kao jedino područje u kojem će Hrvatska trebati dugoročno prijelazno razdoblje i u koje će morati uložiti značajna i financijska i ekspertska sredstva", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima nakon razgovora.

Grabar-Kitarović je rekla kako je važno da se ministarstvo europskih integracija i druga ministarstva uključe u već postojeće ekološke inicijative te da Hrvatska nastoji u SAD-u, UN-u i od globalnih fundacija doći do sredstava kako bi rješavala neka od gorućih pitanja.

Ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako je vrlo zadovoljna posjetom SAD-u i razgovorima u američkom Kongresu i State Departmentu.

Američki dužnosnici su u razgovorima pružili punu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU i potaknuli Hrvatsku da nastavi suradnju s Haškim sudom, navela je ona u četvrtak nakon razgovora.

Grabar-Kitarović je u Washingtonu sudjelovala i na međunarodnoj konferenciji o transatlantskim odnosima SAD-a i Europe koju su organizirali nizozemska vlada i nizozemski institut Nexus. Na konferenciji je bilo govora o suradnji SAD-a i Europe te o važnosti zajedničkih vrijednosti koje ih povezuju poput mira, stabilnosti, ljudskih prava i demokracije.

LJUBLJANA

Na sastanku predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji će se potkraj idućeg tjedna održati u Portorožu, mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša možda će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Kako je u nedjelju javila slovenska televizija, u Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) potvrđeno je da se pripremaju Janšini susreti u Portorožu s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom, hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i slovačkim premijerom Miklaszom Dzurindom.

Središnje teme sastanka premijera država Sreednjeeuropske inicijative bit će uloga SEI-a u proširenoj Europskoj uniji, te nove perspektive suradnje država SEI-a. Uz susret predsjednika vlada u Portorožu će se održati i gospodarski forum na koji se prijavilo 600 sudionika, uglavnom financijskih stručnjaka i poslovnih ljudi iz svih zemalja članica, te sastanak ministara za gospodarstvo koji će govoriti o industrijskoj politici koja je potrebna za brži razvitak, a u susjednom Piranu održat će se i Omladinski forum SEI-a na temu mobilnosti mladih u zapošljavanju i dobrovoljni rad.

SANTIAGO

Američki predsjednik George W. Bush upozorio je u subotu Iran i Sjevernu Koreju, dvije zemlje koje čine "osovinu zla", da će SAD i njezini partneri iz Azije i s područja Pacifika učiniti sve da ih spriječe u razvijanju nuklearnog oružja.

Bush je istaknuo koliko je "važno da iranska vlada zna da su svi zabrinuti zbog njenih namjera i informacija koje pokazuju da Teheran pokušava ubrzati proizvodnju tvari potrebnih za izradu atomskog oružja".

Američki je predsjednik izrazio zabrinutost i zbog projekata Sjeverne Koreje da se domogne nuklearnog oružja.

"Zajednička poruka sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Ilu je jasna: riješite se programa nuklearnog naoružanja"", rekao je Bush.

SANTIAGO

Američki predsjednik George W. Bush je u subotu svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu iznio zabrinutost zbog "prevelike centralizacije moći" Kremlja, javlja agencija France Presse pozivajući se na američke izvore.

Bush je "istaknuo zabrinutost SAD-a zbog zbog centralizacije vlasti u Rusiji te je zatražio od Putina da iznese vlastito objašnjenje o tome što se događa i da kaže zašto su takve mjere poduzete u Rusiji", kazao je neimenovani američki dužnosnik koji je prisustvovao susretu dvojice predsjednika.

"Ruski je predsjednik odgovorio kako je pokušao razviti demokratski stil vladanja kompatibilan s ruskom povijesti i s jedinstvenim problemima s kojima se Rusija suočava kao multietničko društvo koje okupira veliki teritorij", kazao je isti neimenovani izvor.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon planira povući izraelsku vojsku iz palestinskih gradova na Zapadnoj obali tijekom palestinskih predsjedničkih izbora, objavila je u subotu izraelska televizija.

Vojska će tih dana dobiti upute da bude što je moguće diskretnija, objavila je televizija, objašnjavajući tu eventualnu mjeru kao novi signal dobre volje premijera Sharona prema novom palestinskom vodstvu.

Palestinski predsjednički izbori predviđeni su za 9. prosinca.

KIJEV

Ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma upozorio je u subotu oporbu da u Ukrajini neće biti revolucije, objavila je ukrajinska televizija uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora.

"Vlasti neće dopustiti da se demokratski proces pretvori u nedemokratsko nasilje, što bi bila revolucija", rekao je Kučma u govoru koji je prenijela javna televizija UT-1.

U drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju natječu se prozapadno orijentirani predstavnik oporbe Viktor Juščenko i proruski premijer Viktor Janukovič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙