FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 20. studenog 2004.(Hina) -

Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB

Svako dijete ima pravo na puni razvoj svojih potencijala, na puno sudjelovanje u obiteljskom, kulturnom i društvenom životu, svakome je djetetu zajamčeno pravo na zaštitu od štetnih utjecaja, zloporaba i eksploatacije, stoji u odredbama Konvencije UN-a o pravima djeteta donesene 20. studenoga 1989. Taj je dan proglašen Svjetskim danom prava djeteta i trebao bi biti praznik bratstva i razumijevanja među djecom, zamislila je Opća skupština UN-a koja je usvojila Konvenciju. Međutim, danas, u 21. stoljeću čudesnog tehnološkog napretka, glad, ratovi, bolesti i siromaštvo nesmanjenom žestinom pogađaju najosjetljiviji dio svjetskog stanovništva, upravo onaj njegov dio koji bi trebao ponijeti sav teret odgovornosti za budućnost Zemlje. Prema podacima UN-ove agencije za zaštitu djece (UNICEF), 10 milijuna djece godišnje umire u dobi do pet godina, većinom od uzroka koje je moguće spriječiti pravilnom zdravstvenom skrbi.

BAGDAD

Irački pobunjenici naoružani strojnicama i minobacačima napali su u subotu policijsku postaju u bagdadskoj četvrti Adhamija i ubili najmanje trojicu policajaca, objavili su očevici događaja. Iz policijske postaje se nakon napada diže gusti dim, pucnjava odjekuje područjem, a cijelu četvrt nadlijeću američki helikopteri. Nekoliko sati ranije regularne iračke postrojbe i američki vojnici upali su u džamiju Abu Hanifa u četvrti Adhamija i sukobili se s vjernicima. Ubijeno je najmanje četvero, a ranjeno devetero ljudi.

COTABATO

Najmanje 10 članova pobunjeničke islamističke skupine Abu Sajaf ubijeno je u zračnom napadu filipinske vojske na njihovo uporište na jugu zemlje, objavio je u subotu general Raul Relano. Do napada je došlo u petak navečer kada su vojnici primjetili dvojicu osumnjičenih indonezijskih terorista u društvu pedesetak pripadnika Abu Sajafa u provinciji Maguindanao, 960 kilometara južno od Manile. Filipinska je vojska je zatim pokrenula zračni napad u kojim su korištena dva zrakoplova OV-10 i borbeni helikopteri Huey. "Abu Sajaf je pretrpio velike gubitke u ovoj operaciji. Najmanje su desetorica pobunjenika ubijena, a još uvijek čekam izvješća o sudbini dvojice indonezijskih terorista, članova zloglasne Džama Islamije", rekao je general Relano.

SANTIAGO

Demonstranti okupljeni na protuameričkom prosvjedu, organiziranom u Santiagu u petak uoči početka summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), gađali su policiju Molotovljevim koktelima i kamenjem koja ih je pokušavala rastjerati vodenim topovima i suzavcem. Veliki prosvjed organiziran uoči sastanka 21 čelnika zemalja APEC-a na kojem će sudjelovati i američki predsjednik George W. Bush, prerastao je nasilje kada je skupina demonstranata odlučila napasti policiju. Oko stotinu je osoba uhićeno, a četvoro ranjeno, objavila je policija. Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u Santiago u petak navečer. Deseci tisuća demonstranata prolazili su centrom Santiaga noseći natpise poput "Fašist Bush je terorist" i protiv američke invazije na Irak. Teme razgovora na summitu bit će oživljavanje globalnih trgovinskih pregovora te suradnja u borbi protiv međunarodnog terorizma.

SAN JOSE

Kostarikanski predsjednik Abel Pacheco otvorio je u petak navečer u San Joseu 14. ibero-američki summit na kojem su se, u nazočnosti španjolskog kralja Juana Carlosa, okupili predstavnici Portugala i 19 južnoameričkih država. Predsjednici Jorge Sampaio (Portugal), Hugo Chavez (Venezuela), Luis Inacio Lula da Silva (Brazil), Ricardo Lagos (Čile), Alejandro Toledo (Peru) i Fidel Castro (Kuba) neće sudjelovati na summitu čiju je službenu temu - obrazovanje - u petak zamijenio terorizam. Govoreći prvi pred okupljenim predsjednicima, šefovima vlada i ministrima vanjskih poslova. bolivijski predsjednik Carlos Mesa je osudio u ime svih atentat u kojem je u petak ubijen venezuelanski tužitelj Danilo Anderson. Zbog tog je atentata predsjednik Venezuele u posljednji trenutak odustao od sudjelovanja na summitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙