FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 15. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 15. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:

FALLUJA

Američke su snage ponovno u ponedjeljak zrakoplovima i topništvom napale pobunjeničke snage u iračkom gradu Falluji, nakon čega su u gradu ponovno izbile borbe. Ubrzo nakon pet topničkih i zračnih napada, u gradu su se čuli pucnjava i eksplozije, a tijekom noći američke su snage granatama gađale pojedine ciljeve. U ofenzivi koja bi, kako se nada privremena vlada, trebala pridonijeti stabilizaciji Iraka uoči izbora zakazanih za siječanj, marinci imaju zadaću očistiti preostala mjesta otpora u okolici Falluje. Američka je vojska objavila da je u borbi za nadzor Falluje poginulo 38 američkih vojnika te da ih je 275 ranjeno. U sukobima je poginulo oko tisuću iračkih pobunjenika, dok ih je oko 500 zarobljeno, objavila je američka vojska. Podataka o civilnim žrtvama nema, ali stanovnici kažu da su mnogi poginuli.

JERUZALEM

Održavanje izbora na palestinskim teritorijima za 60 dana ključno je pitanje koje bi trebalo omogućiti izbjegavanje nasilja i anarhiju, rekao je u ponedjeljak palestinski ministar zadužen za pregovore Saeb Erekat, nakon jučerašnje pucnjave u Gazi u kojoj su poginula dvojica policajaca. "Smatram da je ono što se dogodilo jučer sramotno te da moramo započeti proces koji će omogućiti ponovnu uspostavu zakona i javnog reda. Ako u tomu ne uspijemo, ponovno će početi nasilje i anarhija", rekao je Erekat za privatnu izraelsku televiziju, nakon pucnjave do koje je došlo jučer u prisutnosti predsjednika PLO-a Mahmuda Abasa. Glavni palestinski pregovarač također je ocijenio da pucnjava u Gazi nije bila pokušaj atentata na Abbasa. Izbori za novog predsjednika Palestinske samouprave trebali bi se održati 9. siječnja 2005.

LONDON

Glavni zapovjednik NATO-ovih savezničkih snaga u Europi general James Jones u ponedjeljak je izjavio da deset zemalja članica odbija poslati vojnike u Irak što budi zabrinutost u pogledu budućih misija u sklopu kojih će Savez morati sprječavati sukobe. "Deset je zemalja koje ne žele sudjelovati u ovome i ne žele slati svoje vojne snage u Irak", rekao je Jones za list Financial Times. "To zabrinjava zbog mogućih posljedica takve odluke na jedinstvo Saveza kada je riječ o bilo kojoj budućoj misiji. Iskreno vjerujem da se ovo odnosi samo na ovaj slučaj", rekao je. Jones nije želio kazati o kojih je deset od 26 članica NATO-a riječ. Poznato je da se Francuska i Njemačka, kao i Rusija, od početka javno protive ratu u Iraku.

WASHINGTON

Tražeći od Irana da zamrzne obogaćivanje urana, Sjedinjene Države ne žele promjenu režima u toj zemlji, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell. No, dodao je da SAD ne odobravaju iranski režim. "Taj režim poduzima neke korake koji su neprihvatljivi u 21 stoljeću", rekao je Powell. Iran je u nedjelju pristao na suspenziju programa obogaćivanja urana u razdoblju od tri do šest mjeseci u zamjenu za još nepoznate ustupke Europske unije. SAD su ranije odbacile taj potez EU-a i zatražile uvođenje sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, na temelju zaključaka Međunarodne agencije za atomsku energiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙