FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 15. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 15. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

BAGDAD/FALLUJA - Američka vojska objavila je u nedjelju da je 38 američkih vojnika poginulo, a 275 ozlijeđeno u ofenzivi na Falluju, prenosi Reuters. Podaci uključuju i trojicu vojnika koji nisu poginuli u borbama. Više od 10.000 američkih i 2000 iračkih vojnika sudjeluje u ofenzivi na Falluju kojom se grad želi stabilizirati prije izbora u siječnju. Američka vojska objavila je također da je u sukobima poginulo oko 1000 iračkih pobunjenika, a između 450 i 550 je ozlijeđeno.

FALLUJA - Američki marinci pronašli su u nedjelju ujutro u Falluji leš jedne bjelkinje plave kose, amputiranih ruku i nogu i prerezanog grkljana, javlja fotograf France pressea. Marinci još ne znaju je li riječ o Iračanki ili stranoj državljanki. U Iraku su krajem listopada otete dvije strane državljanke udane za Iračane. Riječ je o Margaret Hassan, britanskoj humanitarki i Poljakinji Teresi Borcz.

GAZA - Palestinski islamistički pokreti Hamas i Islamski džihad osudili su pucnjavu koja je izbila u nedjelju u Gazi u nazočnosti novog šefa PLO-a Mahmuda Abasa, u kojoj su poginula dvojica palestinskih policajaca. "Hamas osuđuje te incidente i smatra da ne služe interesima našeg naroda ni palestinskom nacionalnom jedinstvu", rekao je glasnogovornik Hamasa. Predstavnik Islamskog džihada također je kazao kako njegova organizacija "žali i osuđuje" te incidente. Incident su osudile i Brigade mučenika Al-Aqse, oružana skupina povezana s Arafatovim Fatahom.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) primila je u nedjelju službeno pismo Irana koje potvrđuje da je Teheran pristao suspendirati obogaćivanje urana, doznaje se iz diplomatskih izvora u Beču. Glavni iranski pregovarač Hassan Rohani rekao je da će suspenzija biti na snazi sve dok budu trajali pregovori s Europskom unijom o konačnom rješenju iranskog nuklearnog pitanja, prenosi Reuters. Prema njegovim riječima, Iran je pristao ne samo suspendirati obogaćivanje urana, nego i operacije koje mu prethode, kao što su prerada urana i proizvodnja dijelova za centrifuge, aparata koji se koriste za obogaćivanje urana.

WASHINGTON - Tražeći od Irana da zamrzne obogaćivanje urana, Sjedinjene Države ne žele promjenu režima u toj zemlji, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell. No, dodao je da SAD ne odobravaju iranski režim. "Taj režim poduzima neke korake koji su neprihvatljivi u 21 stoljeću", rekao je Powell. Iran je u nedjelju pristao na suspenziju programa obogaćivanja urana u razdoblju od tri do šest mjeseci u zamjenu za još nepoznate ustupke Europske unije. SAD su ranije odbacile taj potez EU-a i zatražile uvođenje sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, na temelju zaključaka Međunarodne agencije za atomsku energiju.

SAN SEBASTIAN - Zabranjena baskijska stranka Batasuna, političko krilo ETA-e, pozvala je u nedjelju sve strane upletene u baskijski sukob na "politički dijalog" te konzultiranje stanovnika te sjeverne španjolske regije. Batasuna nije ipak službeno pozvala ETA-u da prekine nasilje u Baskiji. Poziv na prekid nasilja većina baskijskih i velikih nacionalnih stranaka smatra neophodnim da bi se Batasuna uopće mogla nadati povratku na političku pozornicu. Batasuna predlože da se u slučaju dogovora između svih strana o konačnom rješenju konzultira i stanovništvo regije i to putem referenduma. Osim toga, Španjolska i Francuska trebale bi započeti pregovore s ETA-om o demilitarizaciji sukoba i sudbini baskijskih zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙