FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago padaju uslijed prognoza o rastu zaliha

LONDON, 24. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu uoči objave tjednog izvješća američke vlade o zalihama goriva,jer se po prvi puta u proteklih 10 tjedna očekuje da zaliha lož-uljaporastu.
LONDON, 24. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu uoči objave tjednog izvješća američke vlade o zalihama goriva, jer se po prvi puta u proteklih 10 tjedna očekuje da zaliha lož-ulja porastu.

Vijest da će glavni svjetski izvoznik sirove nafte Saudijska Arabija do kraja godine zadržati sadašnju visoku razinu proizvodnje nafte također su pridonijele smanjenju cijena, nakon njihova kratkotrajnog uspona u utorak iznad razine od 50 dolara po barelu.

Barel nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 14 centi za 48,80 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena nafte pala za pet centi na 44,40 dolara po barelu.

Očekuje se da će izvješće američke vlade pokazati blagi porast zaliha destilata za 400 tisuća barela, čime bi bilo dokončano devetotjedno razdoblje pada zaliha i označen početak smanjivanja njihova deficita od 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine,.

Istodobno je izvor u perzijskom zaljevu u srijedu izjavio da će Saudijska Arabija do kraja ove godine nastaviti izbacivati na tržište oko 9,5 milijuna barela sirove nafte dnevno kako bi zadovoljila potrebe svojih klijenata.

"U četvrtom će tromjesečju globalna opskrba naftom nadmašiti potražnju za oko 400 tisuća barela dnevno", istaknuto je u izvješću Cambridge Energy Research Associates. "Zahvaljujući tome veća je vjerojatnost daljnjeg pada cijena nafte u razdoblju do kraja ove godine ako ne bude značajnijih poremećaja u globalnom lancu opskrbe", ističu u CERA-i.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙