FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolazak zime diže cijene sirove nafte

LONDON, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u petaksu na svjetskim tržištima porasle uslijed većih kupovina pred dolazakzime na sjevernoj hemisferi, u uvjetima i dalje nedostatnih isporukaloživog ulja i diesela.
LONDON, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u petak su na svjetskim tržištima porasle uslijed većih kupovina pred dolazak zime na sjevernoj hemisferi, u uvjetima i dalje nedostatnih isporuka loživog ulja i diesela.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je 32 centa, na 46,54 dolara. Cijena nafte Brent na londonskom tržištu porasla je za 51 cent, dosegnuvši 43,23 dolara.

Veće kupovine naftnih destilata potaknule su rast cijena sirove nafte, nakon njihova 17-postotnog pada s rekordnih razina zabilježenih krajem listopada uslijed povlačenja ulagača s energetskih tržišta zbog naznaka rasta isporuka i usporavanja rasta potražnje.

Dealeri su zabrinuti adekvatnošću zaliha loživog ulja pred početak zime, koje su osjetno niže u usporedbi s prošlogodišnjim razinama na vodećim svjetskim tržištima - američkom, njemačkom i japanskom.

Oštra zima ili njezin raniji početak mogli bi potaknuti ponovno jačanje cijena uslijed veće potražnje za lož uljem. Nastavak toplog vremena, međutim, dao bi rafinerijama više vremena za obnavljanje zaliha, stvarajući zaštitu u slučaju nastupa kasnijih valova zahlađenja.

Najnovije meteorološke prognoze najavljuju topliju zimu nego što je uobičajeno za američki zapad, a hladniju na istoku, uključujući sjeveroistok SAD-a, inače velikog potrošača energenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙