FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno više

LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte umjereno suporasle u četvrtak na svjetskim tržištima nakon što su od sredinelistopada pale gotovo 10 dolara uslijed stišavanje bojazni zbog niskihzaliha lož-ulja u SAD-u i Europi.
LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte umjereno su porasle u četvrtak na svjetskim tržištima nakon što su od sredine listopada pale gotovo 10 dolara uslijed stišavanje bojazni zbog niskih zaliha lož-ulja u SAD-u i Europi.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu za dva centa na 46,86 dolara, nakon što je jučer ojačao 73 centa. Na londonskom tržištu barel nafte Brent ostao je na jučerašnjih 42,75 dolara.

Bojazni zbog oskudnih zaliha lož-ulja na američkom tržištu ponovno su ojačale u srijedu kada su podaci američke vlade pokazali da su na samom pragu zime zalihe i dalje 16 posto ispod razine iz 2003. U SAD-u su se komercijalne zalihe destilata poput lož-ulja i diesela prošlog tjedna smanjile za jedan milijun barela, što je deveto uzastopno smanjenje.

Zalihe lož-ulja porasle su za 700 tisuća barela, što je 16 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rafinerije u SAD-u sporo povećavaju proizvodnju i njihov je uvoz iz Europe manji nego što se očekivalo jer i tamo opskrba tijesno pokriva potražnju.

"Ranije smo imali veliku potražnju i visoke cijene, čime smo osigurali isporuku iz Europe i Rusije, pa je uvoz katkada i utrostručen", naglasio je analitičar američkog ministarstva energetike Doug McIntyre, dodajući da se "ovaj puta to jednostavno nije ostvarilo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙