FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon naglog skoka, cijene nafte blago pale

LONDON, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago susmanjene u četvrtak, kako je velika ponuda sirove nafte potaknulatrgovce na dobitonosnu prodaju nakon njihova naglog skoka u srijeduposlije izvješća američke vlade o niskim zalihama lož-ulja.
LONDON, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su smanjene u četvrtak, kako je velika ponuda sirove nafte potaknula trgovce na dobitonosnu prodaju nakon njihova naglog skoka u srijedu poslije izvješća američke vlade o niskim zalihama lož-ulja.

Cijene nafte na američkom tržištu pale su do podneva za 18 centa na 48,68 dolara po barelu, nakon iznenadnog poskupljenja za 1,5 dolara po barelu uoči zatvaranja burzi u srijedu zbog niskih zaliha lož-ulja u Americi. Barel nafte na londonskom tržištu za isporuke u prosincu pojeftinio je 10 centi na 44,66 dolara, nakon što je dan ranije poskupio za dolar.

"Čini se da nezasitna potražnja za sirovom naftom jenjava. U razdoblju do kraja ove godine tržište će biti prezasićeno, a ljudi su sve manje spremni kupovati skupu naftu", tumači stručnjak Standard Bank iz Londona William Buchanan.

Američke zalihe sirove nafte povećale su se u proteklome tjednu za 1,8 milijuna na 291,5 milijuna barela, što je otprilike uobičajena razina za ovo doba godine. No, zalihe destilata, uključujući lož-ulje i diesel, bilježe pad osmi tjedan zaredom, te sada iznose 115,6 milijuna barela, što je 100 tisuća barela manje nego pretprošli tjedan.

"Zalihe lož-ulja ne povećavaju se iako rafinerije rade punom parom, što pokazuje da je potražnja i dalje vrlo velika", konstatira David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia sa sjedištem u Sydneju.

Potrošnja destilata u SAD-u veća je sedam posto u odnosu na prošlu godinu jer solidan gospodarski rast utječe na rast potražnje, onemogućujući opskrbljivače da povećaju zalihe lož-ulja uoči zime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙