FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 50 dolara po barelu

LONDON, 22. studenog 2004. (Hina/AP) - Cijene sirove nafte krenule su uponedjeljak prema 50 dolara po barelu zbog obnovljenih bojazni vezanihza dostatnu opskrbu tijekom zime.
LONDON, 22. studenog 2004. (Hina/AP) - Cijene sirove nafte krenule su u ponedjeljak prema 50 dolara po barelu zbog obnovljenih bojazni vezanih za dostatnu opskrbu tijekom zime.

Barel sirove nafte prodavao se na američkom tržištu po 49,49 dolara, odnosno 60 centi više nego u petak. Time je nastavljen rast cijene nafte od više od dva dolara po barelu uslijed bojazni zbog napregnutih zaliha lož-ulja, ali i spekulacija da će OPEC smanjiti proizvodnju nafte. Na londonskom je tržištu cijena nafte dosegnula 45,44 dolara po barelu, što je 55 centi više u odnosu na petak.

Analitičari predviđaju da će cijene vjerojatno ostati više uoči Dana zahvalnosti u SAD-u, ali i očekivanja da će izvješće američke vlade u srijedu pokazati nižu razinu lož-ulja u SAD-u.

"Smatram da je pozornost trenutno usredotočena na razvoj situacije u zimskim mjesecima", kazao je Sam Dale iz Energy Intelligence-a sa sjedištem u Singapuru.

Trgovci napominju da je ponovno ojačala zabrinutost u vezi s namjerom OPEC-a, čije će se članice okupiti na sastanku 10. prosinca da ocijene situaciju na tržištu u pogledu isporuka. Predstavnici Irana i Venecuele nagovijestili su da će smanjenje proizvodnje možda biti nužno kako bi se spriječio nagli pad cijena nafte.

Istodobno je eksplozija naftovoda na jugu Iraka u ponedjeljak smanjila pritok nafte na glavni južni izvozni terminal za najmanje 750 tisuća barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙