FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči zime cijene nafte na razini od 55 dolara po barelu

LONDON, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale suse u srijedu na razini od 55 dolara po barelu dok se trgovcipripremaju za zimu, vodeći računa o niskim zalihama goriva.
LONDON, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na razini od 55 dolara po barelu dok se trgovci pripremaju za zimu, vodeći računa o niskim zalihama goriva.

Barel nafte na američkom tržištu poskupio je za 11 centi na 55,28 dolara, dok je barel nafte marke Brent na londonskom tržištu poskupio za četiri centa na 51,60 dolara.

Cijene nafte porasle su ove godine za 70 posto, nošene eksplozijom potražnje koja je dovela globalnu proizvodnju nafte gotovo do maksimuma. Bojazni da rafinerije nisu proizvele dovoljno lož-ulja da pokriju potražnju tijekom zime dodatno su ojačale ovomjesečni rast cijena.

Deficit zaliha kerozina za zimu u Japanu i dalje se smanjuje u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci objavljeni u srijedu. Istodobno se očekuje da će podaci američke vlade ukazati na ponovno slabije zalihe u najvećem potrošaču u svijetu.

Prognozira se da su se zalihe destilata u SAD-u - uključujući i lož-ulje - prošlog tjedna smanjile za 900 tisuća barela, što je šesti uzastopni pad. Podaci za protekli tjedan pokazuju 12 posto manju razinu zaliha lož-ulja u odnosu na prošlu godinu.

"Cijene nafte približile su se rekordnoj razini uoči očekivanog izvješća o zalihama, pri čemu se očekuje da će vjerojatno smanjenje zaliha destilata nadmašiti očekivano povećanje zaliha sirove nafte", naglasila je u svom izvješću brokerska kuća Refco.

Cijene lož-ulja u SAD-u porasle su za 0,58 centi na 1,57 dolara po galonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙