FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zalihe lož-ulja i blaga zima snižavaju cijene nafte

LONDON, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove naftekliznule su u utorak ispod razine od 48 dolara po barelu zahvaljujućinastavljenoj pojačanoj prodaji destilata, ali su vijesti o smanjenimisporukama iz južnog Iraka spriječile osjetnije pojeftinjenje.
LONDON, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte kliznule su u utorak ispod razine od 48 dolara po barelu zahvaljujući nastavljenoj pojačanoj prodaji destilata, ali su vijesti o smanjenim isporukama iz južnog Iraka spriječile osjetnije pojeftinjenje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 30 centi na 48,34 dolara zahvaljujući povećanoj proizvodnji ključnih destilata i prognozama o neuobičajeno blagim temperaturama za ovo doba godine. Na londonskom tržištu barel nafte pojeftinio je 13 centi, na 44,25 dolara po barelu.

Analitičari očekuju da će izvješće američke vlade ove srijede prvi puta u proteklih 10 tjedana pokazati porast zaliha lož-ulja za 700 tisuća barela.

"Tržište je relativno dobro opskrbljeno, zalihe su malo tijesne, ali nema razloga za nelagodu", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia. "Rafinerije će nastojati povećati zalihe proizvoda, a vrijeme u SAD-u neuobičajeno je toplo za ovo doba godine pa je teško previše brinuti za opskrbu. Irak je istodobno podsjetnik da se ne smijemo previše uljuljkati u sigurnost", dodaje Thurtell.

Izvoz nafte iz južnog Iraka smanjen je u utorak na 1,1 milijun barela dnevno zbog lošeg vremena u Zaljevu i eksplozije naftovoda u ponedjeljak, ističu izvori u brodarskim kompanijama.

Očekuje se da će visoke cijene nafte smanjiti razinu globalne potražnje u sljedećoj godini, a OPEC predviđa slabi porast zimskih zaliha ako proizvodnja ostane na sadašnjoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙