FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar neznatno ojačao uoči sastanka G20

LONDON, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara nešto seoporavio u petak na svjetskim deviznim tržištima nakon što je danranije zabilježio rekordno niske tečajeve prema većini najvažnijihsvjetskih valuta uoči sastanka predstavnika najrazvijenijih državasvijeta G20 u Berlinu.
LONDON, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara nešto se oporavio u petak na svjetskim deviznim tržištima nakon što je dan ranije zabilježio rekordno niske tečajeve prema većini najvažnijih svjetskih valuta uoči sastanka predstavnika najrazvijenijih država svijeta G20 u Berlinu.

Do podneva je tečaj dolara ojačao 0,6 posto prema euru, koji stoji 1,299 dolara. U odnosu na jen ojačao je 0,3 posto, na 104 jena, a prema švicarskom franku za pola posto, na 1,1661 franak. Britanska funta pojeftinila je 0,3 posto, tako da stoji 1,8557 dolara.

Očekuje se da će na svom današnjem sastanku ministri financija i središnji bankari skupine zemalja G20 imati poteškoća u postizanju zajedničke pozicije oko valuta, posebno nakon što je američki ministar financija John Snow ovoga tjedna izjavio da je tržišna intervencija najbolji način za rješavanje neravnoteža.

Europski i japanski zakonodavci, međutim, sve više izražavaju zabrinutost oko šteta koje im ubrzano klizanje dolara izaziva na izvoz, što odvraća trgovce valutama da agresivnije poduzimaju prodaje dolara.

"Vrlo su male šanse da G20 učini bilo što kako bi preokrenuo smjer tečaja dolara, no neki na deviznim tržištima voljni su poduzeti rizik u tome pogledu. To održava tečaj dolara iznad rekordno niskih razina, barem zasad", rekao je valutni strateg Bank of Tokyo Mitsubishi, Derek Halpenny.

Unatoč današnjem oporavku tečaja dolara, većina trgovaca devizama vjeruje kako će on ostati pod pritiskom zbog rastućeg manjka u američkoj bilanci plaćanja. Zabrinutosti da SAD neće biti u stanju privući dovoljno inozemnog kapitala kako bi financirala taj manjak dodatno su uvećane znakovima usporavanja gospodarskog oporavka SAD-a i sumnji oko daljnje privlačnosti američke imovine za inozemne ulagače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙