FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod pritiskom američkih strukturalnih manjkova

LONDON, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Uporne zabrinutosti upogledu manjka u američkoj platnoj bilanci i nadalje pritišću tečajameričke valute na svjetskim deviznim tržištima.
LONDON, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Uporne zabrinutosti u pogledu manjka u američkoj platnoj bilanci i nadalje pritišću tečaj američke valute na svjetskim deviznim tržištima.

U petak je tako dolar oslabio 0,2 posto prema euru, koji stoji 1,2915 dolara. Potonuo je i 0,7 posto prema jenu, na 106 jena, a neznatno se spustio, za 0,11 posto, i prema švicarskom franku, te se njime trguje po 1,1785 franaka. U odnosu na britansku funtu nije se značajnije mijenjao, tako da funta stoji 1,8455 dolara.

Od početka listopada tečaj dolara spustio se pet posto prema jenu i šest posto u odnosu na euro, kako tržišta strahuju da SAD neće uspjeti privući dovoljno inozemnog kapitala da bi pokrio svoj golemi manjak u bilanci plaćanja.

Nedavne špekulacije u američkim i japanskim medijima da će američka administracija tolerirati slabiji dolar dala je snažan poticaj jačanju japanske valute. Verbalna intervencija europskih dužnosnika sprječava daljnji rast tečaja eura.

"Dolar klizi naniže. Postoji sklonost ulagača prodaji dolara, a glavnu brigu predstavlja manjak u bilanci plaćanja", ocijenila je raspoloženje na tržištu Daragh Maher,valutni strateg u Caylonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙