FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta očekuju podatak o vanjskotrgovinskom deficitu SAD-a

LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute nasvjetskim deviznim tržištima u srijedu je bio i nadalje pod pritiskomprema najvažnijim svjetskim valutama, kako se očekuju novi podaci otrgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom.
LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute na svjetskim deviznim tržištima u srijedu je bio i nadalje pod pritiskom prema najvažnijim svjetskim valutama, kako se očekuju novi podaci o trgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom.

Dolar je do podneva oslabio 0,14 posto prema euru, koji tako stoji 1,2915 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,3 posto, tako da dolar stoji 1,181 franak. Britanskom funtom trguje se po 1,8577 dolara.

Očekuje se slabašna trgovina devizama budući većina tržišnih sudionika očekuje današnje zasjedanje Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed i podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda.

Američki trgovinski manjak trebao bi u rujnu pokazati blago smanjenje, no ne dovoljno da bi se raspršile zabrinutosti ulagača oko pritisaka na korekciju tečaja 'zelene' valute.

"Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni mogli bi nas iznenaditi budući su cijele godine snažno oscilirali. Povećanje manjka moglo bi obnoviti trend pada tečaja dolara, a njegovo smanjenje učiniti ga nešto otpornijim na korekcije", ustvrdio je Aziz McMahon, valutni strateg pri nizozemskoj banci ABN Amro. "I dok se danas očekuje podizanje kamatnih stopa u SAD-u, odluka o tome u prosincu još je neizvjesna".

Korekcija tečaja dolara u proteklih mjesec dana, koja je rezultirala skokom vrijednosti eura za pet posto od sredine listopada, već je izazvala oštre kritike europskih zakonodavaca, zabrinutih oko utjecaja naglog jačanja eura na eurozonu. Europska komisija upozorila je da su nagle promjene tečajeva loše za rast, a to pitanje posve će sigurno biti aktualno na sastanku europskih ministara financija idućega tjedna.

I iz Europske središnje banke guverneri su u nekoliko navrata upozorili da se protive naglim promjenama valutnih tečajeva, zbog čega dugoročni ulagači oklijevaju s kupnjama eura za dolare. "Ako se takve izjave nastave, mnogo će teže biti probiti granicu od 1,3 dolara za euro", izjavio je McMahon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙