FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj jena prema dolaru od travnja

LONDON, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena naftepotaknuo je kupovinu japanskih dionica, zbog čega je u četvrtak nasvjetskim deviznim tržištima tečaj jena ojačao na najvišu razinu premaameričkoj valuti u zadnjih pola godine.
LONDON, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena nafte potaknuo je kupovinu japanskih dionica, zbog čega je u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima tečaj jena ojačao na najvišu razinu prema američkoj valuti u zadnjih pola godine.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,4 posto, na 106,3 jena za dolar, a tijekom trgovine zabilježio je i 105,97 jena za dolar - najvišu razinu od sredine travnja.

Istodobno, tečaj dolara ostao je blizu najniže razine prema euru u zadnjih osam mjeseci, kako tržišta i nadalje zabrinjava golemi američki jaz u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Euro tako stoji 1,2722 dolara, oslabivši blagih 0,25 posto prema dolaru.

Cijena nafte oštro pada od srijede, nakon neočekivano velikog povećanja zaliha nafte u najvećem svjetskom potrošaču - SAD-u. To je potaknulo ulagače na dobitonosne prodaje eura na deviznim tržištima, koji je u proteklih dva mjeseca ojačao prema dolaru za sedam posto.

Također, potaknuo je kupovine jena i to unatoč razočaravajućem podatku o japanskoj industrijskog proizvodnji. Jačanju jena doprinosi i očit izostanak spremnosti japanskih monetarnih vlasti da reagiraju na porast tečaja nacionalne valute. To sve pridodalo je mizeriji koja u zadnje vrijeme pogađa američki dolar, pritisnut ponajviše zbog velikih vanjskih deficita SAD-a.

"Jen profitira od pada cijena nafte više nego dolar. Tržište je sve nervoznije kako se dolar približava tečaju od 105 jena, no na trenutnoj razini još je prerano za intervenciju", ustvrdio je valutni strateg pri Societe Generale, Niels Christensen.

Tržišni sudionici usredotočeni su i na relativno opuštenu retoriku dužnosnika Europske središnje banke (ECB) u pogledu snage eura. "Monetarne vlasti očito su pomirene s njegovim višim tečajem", istaknuo je valutni strateg Taisuke Tanakra, iz Morgan Stanleya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙