FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao zbog konačnog završetka američkih predsjedničkih izbora

LONDON, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute ojačaoje u srijedu na deviznim tržištima prema najvažnijim svjetskimvalutama u znak olakšanja zbog konačnog završetka američkihpredsjedničkih izbora, iako još nije poznat njihov konačan ishod.
LONDON, 3. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute ojačao je u srijedu na deviznim tržištima prema najvažnijim svjetskim valutama u znak olakšanja zbog konačnog završetka američkih predsjedničkih izbora, iako još nije poznat njihov konačan ishod.

Do podneva je dolar ojačao 0,2 posto prema euru, koji stoji 1,2686 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 1,266 dolara. Zelena valuta poskupila je i 0,3 posto prema švicarskom franku, tako da stoji 1,2078 franaka. U odnosu na jen dobila je 0,13 posto na vrijednosti, pa se njome trguje po cijeni od 106,6 jena

"Čini se da bi George Bush mogao zadržati predsjedništvo. Tečaj dolara je porastao, jer su tržišta uvelike prodavala američku valutu uoči izbora, pa je tečaj postao prenizak", kazao je valutni strateg pri Societe Generale, Adam Myers.

Trgovci ističu da bi tečaj dolara ojačao još i više, da ga ne koči neizvjestan rezultat izbora. Gotovo izjednačena utrka prisjeća ulagače na produljeno prebrojavanje glasova na Floridi na izborima 2000, koje se rasteglo na pet tjedana. "Pobjeda Kerryija sigurno ne bi bila lošija za dolar nego Busheva, no jasna pobjeda Busha rezultirat će padom tečaja eura prema dolaru", kazao je Ian Gunner, iz Mellon banke. "Ali, ako će rezultati biti nejasni, tada će dolar biti senzitivan na korekcije".

Ipak, mnogi analitičari ističu da iza nedavne slabosti tečaja američke valute stoje i drugi faktori osim političke neizvjesnosti. I dalje postoje zabrinutosti oko golemih američkih strukturalnih deficita, a u igri su i visoke cijene nafte. U predstojećim danima tržišta će se usredotočiti na podatak o zaposlenosti u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙