FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blizu 1,30 dolara; prijeti kriza povjerenja u dolar

LONDON, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak jena deviznim tržištima porastao nadomak 1,3 američka dolara, kako suanalitičari upozorili na loše izglede u vezi američke valute uslijedgolemih američkih strukturalnih manjkova.
LONDON, 8. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je na deviznim tržištima porastao nadomak 1,3 američka dolara, kako su analitičari upozorili na loše izglede u vezi američke valute uslijed golemih američkih strukturalnih manjkova.

Euro je tako dosegnuo 1,2987 dolara, dosad najviši tečaj prema američkoj valuti. Devizna tržišta, naime, zabrinjava kako će SAD uspijevati privući potrebni kapital iz inozemstva da bi financirao pogoršanu trgovinsku neravnotežu i proračunski manjak. Strahuje se da bi inozemni ulagači mogli izgubiti povjerenje u golemim dugovima pritisnuto američko gospodarstvo, te da će kapital stoga plasirati negdje drugdje u svijetu.

"Neuspjeh dolara da ostvari podršku od dobrog izvješća o zaposlenosti objavljenog u petak ukazuje na njegove vrlo slabe izglede u kratkome roku", izjavio je Derek Halpenny, analitičar u Bank of Tokyo.

"Uz posvemašnju usredotočenost deviznih tržišta na problem američkih manjkova u proračunu i bilanci plaćanja, postoji ozbiljan rizik da prodaje dolara prerastu u krizu povjerenja", dodao je.

Pad tečaja dolara nastavljen je unatoč u petak objavljenog podatka američkog ministarstva rada o skoku broja novih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu u listopadu za 337.000, dvostruko više nego se očekivalo. Reizbor predsjednika Georga Busha samo je ojačao zabrinutosti u pogledu daljnjeg pogoršanja tih strukturalnih manjkova u SAD-u.

Dolar je potonuo i u odnosu na švicarski franak, tako da stoji 1,1765 franaka. Nastavio je slabiti i prema kanadskom dolaru i jenu, pa stoji 1,1952 kanadska dolara i 105,4 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙