FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta razmatraju učinke podizanja kineskih kamatnih stopa

LONDON, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutespustio se u petak na deviznim tržištima na novu najnižu razinu premajenu u proteklih pola godine, te pluta oko najniže razine prema euru uzadnjih osam mjeseci, kako ulagači razmatraju moguće učinkezaoštravanja kineske monetarne politike na valutne tečajeve i izgledeza američko gospodarstvo.
LONDON, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute spustio se u petak na deviznim tržištima na novu najnižu razinu prema jenu u proteklih pola godine, te pluta oko najniže razine prema euru u zadnjih osam mjeseci, kako ulagači razmatraju moguće učinke zaoštravanja kineske monetarne politike na valutne tečajeve i izglede za američko gospodarstvo.

Do podneva je tako tečaj eura ojačao 0,3 posto prema dolaru, dosegnuvši 1,2754 dolara. Jen je dobio 0,36 posto na vrijednosti prema dolaru, koji stoji 105,9 jena.

Analitičari smatraju kako podizanje kamatnih stopa u Kini za 0,27 postotnih bodova, na 5,58 posto, vjerojatno neće utjecati znatno na globalni gospodarski rast. No, podijeljeni su oko implikacija takvog poteza kineskih vlasti na tajming bilo kakve aprecijacije kineskog juana u budućnosti. Na tržištu se smatra da će aprecijacija tečaja juana prema dolaru smanjiti pritisak na korekciju tečaja dolara.

"Glavna tema danas je nastavak nedavnog trenda, što znači slabljenje tečaja dolara", kazao je Bilali Hafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku. "Podizanje kamatnih stopa u Kini neznatno je povećalo rizik od revidiranja naniže globalnih gospodarskih procjena, no mi naše ne snižavamo. A to također ništa ne govori ni o potencijalnoj aprecijaciji juana", dodao je.

Tržišta sada očekuju najnoviji podatak američke vlade o gospodarskom rastu u SAD-u u trećem tromjesečju. Slab pokazatelj mogao bi dodatno srušiti tečaj dolara prema euru, ističu analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙