FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na deviznim tržištima vlada maksima 'prodaj dolar'

LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak je nadeviznim tržištima probio novu rekordnu razinu prema dolaru od 1,3074dolara, kako je američka valuta pritisnuta problemima sa strukturalnimmanjkovima u SAD-u i rastućim cijenama nafte.
LONDON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak je na deviznim tržištima probio novu rekordnu razinu prema dolaru od 1,3074 dolara, kako je američka valuta pritisnuta problemima sa strukturalnim manjkovima u SAD-u i rastućim cijenama nafte.

Zelena valuta skrahirala je i prema svim ostalim najvažnijim svjetskim valutama, pri čemu se prema japanskom jenu spustila na najnižu razinu u zadnje četiri i pol godine - 103,76 jena. Prema britanskoj funti stoji 1,8613 dolara. Dolar je potonuo i u odnosu na švicarski franak, te stoji 1,1606 franaka.

Trgovci ističu da je pad tečaja dolara dobio zamah u spekulativnoj rasprodaji, jer se vjeruje da neće biti deviznih intervencija na tržištima. "Prevladava raspoloženje 'prodaj dolar'", kratko je kazao Mitsuo Imaizumi, iz Daiwa Securities SMBC.

Brzina jačanja tečaja eura počela je zabrinjavati europske dužnosnike, koji se pribojavaju da bi to moglo imati negativni utjecaj na izvoz eurozone, koji poskupljuje. Ekonomisti smatraju da nema puno izgleda za intervencijama od strane SAD-a. Bushova administracija zaklinje se na politiku 'snažnog dolara', no također tvrdi kako treba tržišnim silama prepustiti brigu oko određivanja vrijednosti valute.

Analitičari ne očekuju nikakve akcije ni sa sastanka najrazvijenijih država svijeta G20, koji će se održati u petak u Berlinu. Izvor iz njemačke vlade je kazao da G20 ne planira izdati priopćenje o valutnim kretanjima.

Kako nema ničega na putu klizanja tečaja američke valute, tržišta se fokusiraju na uporne neravnoteže u američkom gospodarstvu. "Klizanje tečaja dolara se nastavlja, jer strukturalni faktori pritišću, pri čemu su zabrinutosti oko financiranja manjka u bilanci plaćanja pokretačka snaga", rekao je Steven Saywell, valutni strateg pri Citibanku.

U međuvremenu, cijena zlata dosegnula je na svjetskim tržištima 16-godišnju najvišu razinu od 445,9 dolara za uncu, a trgovci kažu da bi do kraja dana mogla dosegnuti 450 dolara. Kao glavni razlog velikog ulaganja u zlato navodi se krah tečaja dolara prema euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙