FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik MMF-a upozorava da je slobodan pad dolara riskantan

WASHINGTON, 19. studenog 2004. (Hina/Dpa) - Čelnik Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) Rodrigo de Rato upozorava na rizike dopuštanjada se neravnoteže poput slobodno padajućeg dolara nastave bezuplitanja države, priopćeno je iz MMF-a.
WASHINGTON, 19. studenog 2004. (Hina/Dpa) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo de Rato upozorava na rizike dopuštanja da se neravnoteže poput slobodno padajućeg dolara nastave bez uplitanja države, priopćeno je iz MMF-a.

Izjave čelnika MMF-a dio su intervjua koji će kasnije ovoga mjeseca biti objavljen u MMF-ovu izvješću. One odražavaju sve veći broj upozorenja Washingtonu glede njegove laissez-faire politike prema naglom padu tečaja dolara i visokim strukturalnim manjkovima.

Najnoviji niz upozorenja stigao je i od europskih financijskih dužnosnika koji se pripremaju za sastanak G20 u Berlinu ovoga vikenda.

Rato je kazao da vlade mogu birati između promjene svojih politika ili puštanja "tržišnim silama da za njih riješe problem, što bi moglo biti puno skuplje i riskantnije". "SAD mora ubrzati smanjenje svojeg proračunskog deficita, a Europa mora ubrzati potencijal svoga rasta i svoj stvaran rast".

Po njegovima riječima, priče oko toga da bi dolar mogao oslabiti za 20 do 40 posto imaju nekih osnova. "Ljudi ne špekuliraju u prazno. Teško je predviđati valutna kretanja, posebice oko toga kada će se valutni tečajevi pokrenuti i koliko oštro".

Dok dužnosnici u Berlinu kažu da najvjerojatnije sa sastanka ovoga vikenda neće biti priopćenja o padu tečaja dolara i situaciji na valutnim tržištima, analitičari očekuju da će naglo slabljenje dolara dominirati razgovorima u njemačkoj prijestolnici, posebice na odvojenom sastanku ministara i središnjih bankara iz sedam vodećih gospodarstava svijeta skupine G7.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙