FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj eura prema dolaru u zadnjih 8 mjeseci

LONDON, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura porastao je usrijedu na svjetskim deviznim tržištima na najvišu razinu u proteklihosam mjeseci uslijed neizvjesnosti glede daljnjeg zaoštravanjaameričke monetarne politike.
LONDON, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj eura porastao je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima na najvišu razinu u proteklih osam mjeseci uslijed neizvjesnosti glede daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike.

U takvim uvjetima euro je ojačao 0,8 posto prema dolaru, na 1,2578 dolara, najvišu razinu od veljače. Njegov tečaj ojačao je od početka listopada prema dolaru za 1,5 posto. Za toliko je ojačao i jen prema američkoj valuti, pa ona iznosi 108,24 jena.

Tečaj dolara oslabljen je zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarskih aktivnosti u SAD-u, povećanja trgovinskog manjka sa svijetom te slabih inozemnih izravnih investicija. Ipak, snažniji od očekivanja podatak o inflaciji u rujnu daje naslutiti da će američka središnja banka na idućem zasjedanju, 10. studenoga, odobriti povećanje kamatnih stopa, što ograničava snažnije klizanje dolara.

Jučerašnji podaci američke vlade pokazali su da je stopa rasta potrošačkih cijena u rujnu iznosila 0,2 posto, što je njezin najbrži rast od travnja.

"Za tržišta, porast osnovne inflacije podsjetnik je da će u određenom stupnju biti potrebno daljnje zaoštravanje monetarne politike", rekao je Daragh Maher, pri Calyonu.

U međuvremenu, kanadska središnja banka podigla je kamatne stope, kako se i očekivalo, za četvrtinu postotnog boda, na 2,5 posto, pa tečaj kanadskog dolara nije bilježio značajnije oscilacije. Iznosi 1,2543 dolara za američki dolar.

Tečaj funte, pak, stabilizirao se nakon oštrog klizanja u odgovoru na slabe britanske gospodarske pokazatelje. Tečaj eura tako iznosi 0,6959 funti, gotovo isto kao i dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙