FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nadomak rekordno niskog tečaja; rastu očekivanja u vezi juana

LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimdeviznim tržištima nastavio je u petak tonuti prema euru i ostalimnajvažnijim svjetskim valutama kako raste oprez ulagača pred objavunovih američkih gospodarskih pokazatelja, dok istodobno jačajuočekivanja da će Kina dopustiti jačanje tečaja nacionalne valute.
LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima nastavio je u petak tonuti prema euru i ostalim najvažnijim svjetskim valutama kako raste oprez ulagača pred objavu novih američkih gospodarskih pokazatelja, dok istodobno jačaju očekivanja da će Kina dopustiti jačanje tečaja nacionalne valute.

Dolar je do podneva potonuo pola posto prema euru, koji stoji 1,286 dolara, te je nadomak rekordnog tečaja prema američkoj valuti. Dolar je i na najnižoj razini prema jenu u zadnjih sedam mjeseci, spustivši se 0,2 posto, na 106,2 jena. Najslabiji je prema švicarskom franku u zadnjih osam godina, na 1,189 franaka. U odnosu na funtu oslabio je 0,08 posto, tako da funta stoji 1,842 dolara.

Nakon završetka predsjedničkih izbora, devizna tržišta ponovno se vraćaju američkim strukturalnim problemima, posebice golemom manjku u bilanci plaćanja, što je cijeloga tjedna poticalo prodaje američke valute.

U petak se očekuju novi pokazatelji o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebali baciti više svjetla na zdravlje tog najvećeg svjetskog gospodarstva. Ipak, analitičari ističu da samo odlične brojke mogu pomoći dolaru da nadvlada trend svog slabljenja.

"Mislim da nećemo dovoditi u pitanje rekordno nizak tečaj dolara prema euru sve do objave podatka o zaposlenosti. To je bitan pokazatelj", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC-u. "No, čak i da je broj zaposlenih u skladu s očekivanjima, moguće je testiranje rekordne razine. Nalazimo se u vrlo skeptičnom okruženju prema dolaru i trebat će mnogo kako bi se preokrenuo trend pada njegova tečaja".

U međuvremenu, rastu očekivanja da će Kina popustiti svoju vrlo čvrstu valutnu politiku, zbog čega je tečaj kineskog juana dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci.

Obnovljena očekivanja oko revaluacije na tržištu uslijedila su nakon što su državni mediji u četvrtak objavili izvješće u kojem se citira zamjenik guvernera kineske središnje banke Guo Shuqing da se Peking priprema krenuti u smjeru dopuštanja veće fleksibilnosti na valutnim tržištima. Ipak, on je insistirao da Peking to ne planira u bliskoj budućnosti.

Kina sada dopušta vrlo uski raspon fluktuacije juana prema dolaru, od svega 0,3 posto. Službeni tečaj dolara fiksiran je na 8,2770 juana. Nakon te izjave na šangajskom spot deviznom tržištu tečaj juana nije značajno ojačao - dosegnuvši 8,2764 juana za dolar. Međutim, na terminskom tržištu, koji se smatra barometrom budućih očekivanja, dolar je pao po najbržoj stopi prema juanu od sredine ovogodišnjeg travnja. Smatra se da trgovci očekuju da će tečaj dolara u idućih 12 mjeseci pasti 4,3 posto, na 7,9164 juana. Smatra se da bi aprecijacija juana potaknula jačanje i ostalih azijskih valuta, te tako skinula dio tereta s nužne korekcije tečaja dolara, uslijed golemih američkih strukturalnih manjkova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙