FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prije novog udarca na tečaj dolara, ulagači uzeli predah

LONDON, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak sena deviznim tržištima zadržao na najnižoj razini prema euru uproteklih osam mjeseci, ali i na 8-godišnjoj najnižoj razini premašvicarskom franku uslijed zabrinutosti oko situacije u kojoj se nalaziameričko gospodarstvo, pritisnuto strukturalnim deficitima.
LONDON, 26. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak se na deviznim tržištima zadržao na najnižoj razini prema euru u proteklih osam mjeseci, ali i na 8-godišnjoj najnižoj razini prema švicarskom franku uslijed zabrinutosti oko situacije u kojoj se nalazi američko gospodarstvo, pritisnuto strukturalnim deficitima.

Euro tako stoji 1,2797 dolara, gotovo isto kao i dan ranije, dok se prema švicarskom franku zadržao na 1,1973 franaka za dolar.

Čini se da je dolar na deviznim tržištima uzeo privremeni predah, nakon što je od protekloga tjedna oslabio četiri centa prema euru. Ulagači su, naime, odlučili pauzirati prije nego pokušaju testirati njegov rekordno niski tečaj od 1,2927 dolara za euro, zabilježen 18. veljače.

"Svjedoci smo oštrog pada tečaja dolara zbog nakupljanja zabrinutosti, pri čemu je najveća veliki jaz u američkoj platnoj bilanci. Sada raste nervoza među ulagačima, jer se pripremaju za novi udarac na dolar, pri čemu se ne bih iznenadio da uskoro euro dosegne i 1,29 dolara", rekao je Neil Mellor, valutni strateg pri Bank of New York.

Indeks američkog dolara, koji pokazuje kretanje američke valute prema košarici najvažnijih valuta u svijetu uključujući euro i jen, potonuo je na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci. Od polovine listopada, kada je objavljen drugi po veličini rekordni trgovinski manjak SAD-a, taj indeks oslabio je četiri posto.

Prema jenu, tečaj dolara iznosi 106,75 jena, dok funta stoji 1,8388 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙