FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi rekordni tečaj eura

LONDON, 6. studenog 2004. (Hina) - Završetkom američkih predsjedničkihizbora fokus ulagača na svjetskim deviznim tržištima premjestio seponovno na goleme američke strukturalne manjkove. U takvim uvjetimaeuro je prošlog tjedna dosegnuo novi rekordni tečaj prema dolaru, uvisini 1,2965 dolara.
LONDON, 6. studenog 2004. (Hina) - Završetkom američkih predsjedničkih izbora fokus ulagača na svjetskim deviznim tržištima premjestio se ponovno na goleme američke strukturalne manjkove. U takvim uvjetima euro je prošlog tjedna dosegnuo novi rekordni tečaj prema dolaru, u visini 1,2965 dolara.

Dolar je tako oslabio u proteklih tjedan dana 1,3 posto prema euru. Potonuo je za više od jedan posto i prema britanskoj funti, koja stoji 1,8559 dolara. U odnosu na švicarski franak oslabio je 1,4 posto, tako da košta 1,1773 franka. A u odnosu na kanadski dolar tuče višegodišnje rekorde, potonuvši 1,7 posto, na 1,1972 kanadska dolara. U tome razdoblju korigiran je njegov tečaj i za 0,2 posto prema japanskoj valuti, na 105,6 jena.

Euro i 1,4 usd?

Pritisnut nekoliko dana neizvjesnošću uslijed vrlo ujednačene utrke među predsjedničkim kandidatima u SAD-u, tečaj američke valute ojačao je u srijedu prema najvažnijim svjetskim valutama u znak olakšanja zbog konačnog završetka izbora, i brze pobjede Georga Busha.

No, nakratko. Već dan kasnije ishlapio je poticaj zelembaću. Analitičari, naime, ističu da iza slabosti tečaja američke valute stoje mnogi značajni faktori. I dalje postoje zabrinutosti oko golemih američkih strukturalnih deficita, a u igri su i visoke cijene nafte. Prošloga mjeseca Washington je najavio rekordni proračunski manjak za 2004. u visini 413 milijardi dolara, dok je trgovinski manjak u kolovozu dosegnuo 54 milijarde dolara i drugi je najveći u povijesti SAD-a.

Brinu ih i implikacije ponovnog Bushova reizbora na gospodarstvo. "Njegova dosadašnja politika u SAD-u neće se sada mijenjati, a ni geopolitičke tenzije neće biti značajnije smanjene, a mogle bi se čak i povećati", smatra Chris Furnis, valutni strateg pri konzultantskoj tvrtki 4Cast. "Na gospodarskom planu mogli bismo imati dobar rast, no on će rezultirati većim deficitima, pogotovo trgovinskog. Stoga bi euro u idućih godinu dana mogao dosegnuti i 1,4 dolara", kazao je.

U međuvremenu, rastu očekivanja da će Kina popustiti svoju vrlo čvrstu valutnu politiku, zbog čega je tečaj kineskog juana dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci. Obnovljena očekivanja oko revaluacije na tržištu uslijedila su nakon što su državni mediji u četvrtak objavili izvješće u kojem se citira zamjenik guvernera kineske središnje banke Guo Shuqing da se Peking priprema krenuti u smjeru dopuštanja veće fleksibilnosti na valutnim tržištima. Ipak, on je insistirao da Peking to ne planira u bliskoj budućnosti.

Kina sada dopušta vrlo uski raspon fluktuacije juana prema dolaru, od svega 0,3 posto. Službeni tečaj dolara fiksiran je na 8,2770 juana. Nakon te izjave na šangajskom spot deviznom tržištu tečaj juana nije značajno ojačao - dosegnuvši 8,2764 juana za dolar. Međutim, na terminskom tržištu, koji se smatra barometrom budućih očekivanja, dolar je pao po najbržoj stopi prema juanu od sredine ovogodišnjeg travnja. Smatra se da trgovci očekuju da će tečaj dolara u idućih 12 mjeseci pasti 4,3 posto, na 7,9164 juana. Smatra se da bi aprecijacija juana potaknula jačanje i ostalih azijskih valuta, te tako skinula dio tereta s nužne korekcije tečaja dolara do koje dolazi uslijed golemih američkih strukturalnih manjkova.

Protekloga tjedna zasjedale su Europska središnja banka i Bank of England, te su u skladu s očekivanjima tržišta, kamatne stope u eurozoni i Britaniji ostavile istima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙