FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vremenske prognoze podigle cijene nafte

LONDON, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu u petak su porasle pod utjecajem vremenske prognoze kojanajavljuje hladnije vrijeme od uobičajenog za ovo doba nasjeveroistoku SAD-a.
LONDON, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu u petak su porasle pod utjecajem vremenske prognoze koja najavljuje hladnije vrijeme od uobičajenog za ovo doba na sjeveroistoku SAD-a.

Barel nafte na američkom tržištu poskupio je 43 centa, na 47,85 dolara, nakon 14-postotnog pojeftinjenja s rekordne razine od 55,67 dolara, zabilježene 25. listopada. Na londonskom tržištu barel nafte poskupio je 38 centi te se prodavao po 43,40 dolara.

Povlačenje spekulativnih fondova koji su se odlučili na dobitonosne prodaje i počeli se okretati tržištima dionica dodatno je ovoga tjedna smanjilo cijene, potičući trgovce na zaključak da je ovogodišnja eksplozija rasta cijena dosegnula vrhunac.

Sirova nafta još je uvijek 50 posto skuplja u odnosu na početak godine, a motor tog poskupljenja bio je najbrži porast potražnje u zadnjih oko 25 godina, ali i zabrinutosti glede nedostatka viškova proizvodnih kapaciteta.

Budući da vrhunac zimske potražnje još nije dosegnut, mnogi analitičari još oklijevaju s objavom završetka ciklusa poskupljenja iznad razine od 50 dolara po barelu.

"Mislimo da je najgore prošlo, ali teroristički napad ili veći prekid proizvodnje mogli bi nakratko vratiti cijene na visoku razinu zabilježenu u listopadu, a jedan od važnih čimbenika bit će i vremenske prilike", naglašava David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Isporuke lož-ulja na američkom, njemačkom i japanskom tržištu puno su niže nego što je uobičajeno za ovo doba godine, što izaziva strah od nedostatne ponude u slučaju prijevremenog nastupa zime. Prognostička služba Meteorologix objavila je da se pad temperatura ispod uobičajene sezonske razine očekuje krajem ovog tjedna na sjeveroistoku SAD-a. Američke zalihe lož-ulja već su sada 17 posto ispod razine iz 2003., pokazali su podaci koje je američka vlada objavila ranije ovog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙