FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage promjene cijena nafte

LONDON, 9. studenog 2004. (Hina/AP) - Terminske cijene sirove nafteporasle su u utorak u očekivanju službenih podataka američke vlade ozalihama nafte, dok analitičari napominju da odnos ponude i potražnjeupućuje na njihov vjerojatni novi porast u sljedećim tjednima.
LONDON, 9. studenog 2004. (Hina/AP) - Terminske cijene sirove nafte porasle su u utorak u očekivanju službenih podataka američke vlade o zalihama nafte, dok analitičari napominju da odnos ponude i potražnje upućuje na njihov vjerojatni novi porast u sljedećim tjednima.

Barel nafte za pošiljke u prosincu poskupio je na američkom tržištu za 24 centa za 49,33 dolara, dok je na azijskom tržištu nakratko pojeftinio na 48,92 dolara. Cijena nafte na londonskom tržištu porasla je za 22 centa na 46,14 dolara.

Komercijalne zalihe nafte u SAD-u rastu već šesti tjedan zaredom, utječući na smanjenje cijena. Analitičari očekuju da će u svom najnovijem tjednom izvješću američko ministarstvo energetike objaviti novi porast zaliha.

Na američko tržište stižu dodatne pošiljke nafte iz inozemstva, a dnevna proizvodnja u Meksičkom zaljevu oporavlja se od štete koju je sredinom rujna ove godine prouzročio orkan Ivan. "Zalihe rastu. Past će samo u slučaju ozbiljne terorističke prijetnje ili napada", naglašava Ng Weng Hoong iz Energyasia.com sa sjedištem u Singapuru.

Tržište je ipak i dalje nestabilno zbog ograničenog proizvodnog kapaciteta, što znači da mu je manevarski prostor ograničen u slučaju dugotrajnijeg poremećaja proizvodnje. Strateške zalihe iznose svega oko jedan posto od ukupnih 82,4 milijuna barela dnevne potrošnje nafte u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙