FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAREL NAFTE PONOVNO 54 USD ZBOG STRAHA OD NEDOSTATNE PONUDE

LONDON, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom tržištu ponovno su se danas vratile iznad 54 dolara pobarelu, uoči objave najnovijeg tjednog izvješća američke vlade ozalihama koje bi trebalo pokazati novo smanjenje zaliha loživog uljapred zimu.
LONDON, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom tržištu ponovno su se danas vratile iznad 54 dolara po barelu, uoči objave najnovijeg tjednog izvješća američke vlade o zalihama koje bi trebalo pokazati novo smanjenje zaliha loživog ulja pred zimu.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je 42 centa, na 54,06 dolara. Ranije ovoga tjedna dosegao je rekordnih 54,45 dolara. U Londonu je cijena nafte marke Brent porasla za 26 centi, na 50,31 dolar.

Cijene nafte ubrzano su se oporavile nakon oštrog kratkotrajnog pada uslijed dobitonosnih prodaja velikih novčanih fondova početkom tjedna. Nafta je poskupjela zbog jačanja strahova da SAD-u ističe vrijeme za povećanje zaliha loživog ulja, koje su također niske i u Europi i Aziji.

"Nema puno razloga za prodaju nafte, a više ih ima za kupnju", kazao je David Thurtell, strateg u Commnwealth Bank of Australia u Sydneyju. "Tržište čeka izvješće o zalihama, a američka proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu općenito i dalje trpi posljedice nedavnih uragana", kazao je on.

Predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro kazao je danas da će rekordno visoke cijene nafte nastaviti rasti tijekom listopada zbog snažne potražnje. Cijene sirove nafte već su za 65 posto više u usporedbi s početkom godine. "Cijene nafte nastavit će rasti u listopadu jer je potražnja i dalje visoka", kazao je.

Proizvođači OPEC-a proizvode gotovo punim kapacitetima kako bi podmirili snažno rastuću potražnju, posebice iz Kine i SAD-a. Kina, drugi najveći svjetski potrošač energije, i dalje bilježi snažan rast, a tamošnji naftni trgovci očekuju da će kineski uvoz sirove nafte iduće godine skočiti za 20 posto, te dosegnuti gotovo tri milijuna barela nafte dnevno.

Ovotjedni opći štrajk u Nigeriji zbog cijena goriva, koji je ušao u četvrti dan, nije pogodio ukupnu naftnu proizvodnju te OPEC-ove članice od 2,3 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙