FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terminske cijene nafte ostaju iznad 50 dolara po barelu

LONDON, 4. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nagli porast zaliha sirovenafte u SAD-u i prekinuta neizvjesnost u vezi s ishodom izbora u SAD-udonijeli su u četvrtak relativan mir naftnim tržištima.
LONDON, 4. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Nagli porast zaliha sirove nafte u SAD-u i prekinuta neizvjesnost u vezi s ishodom izbora u SAD-u donijeli su u četvrtak relativan mir naftnim tržištima.

Terminske cijene sirove nafte blago padaju, ali još premašuju 50 dolara po barelu, pa se barel nafte za pošiljke u prosincu u SAD-u prodavao po 50,37 dolara, što je 51 cent manje nego u srijedu. Lož-ulje je lagano pojeftinilo na 1,4135 dolara po galonu.

Cijena barela nafte Brent na londonskom tržištu za pošiljke u prosincu pala je za 45 centi na 47,11 dolara po barelu.

Relativno zatišje nastupilo je nakon grozničavog dana u New Yorku pod snažnim utjecajem reizbora predsjednika Busha, tijekom kojeg su se cijene fluktuirale više od dva dolara. Analitičari sada predviđaju mali raspon kolebanja cijena u bliskoj budućnosti. Njihova se mišljenja međutim razilaze kada je riječ o tome hoće li se one povećati ili smanjiti.

"Tržište trenutno bilježi otklon naniže", tvrdi Steve Turner iz londonske Commerzbank, ukazujući pritom na bojazni da rast globalnog gospodarstva počinje usporavati što utječe na potražnju.

Stručnjak Deutsche Bank za cijene nafte Adam Sieminski prognozira da bi strahovanja u vezi sa zalihama i predstojećom zimom mogla na kraći rok rezultirati trendom poskupljenja, ali istodobno predviđa da će cijene vjerojatnije iznositi 40 dolara nego 50 dolara po barelu u razdoblju do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine zahvaljujući dijelom i porastu zaliha sirove nafte i poboljšanim rafinerijskim kapacitetima u SAD-u.

Američko ministarstvo energetike izvijestilo je u srijedu da su komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna porasle za 6,3 milijuna na ukupno 289,7 milijuna barela, što je oko jedan posto ispod prošlogodišnje razine.

Zalihe destilata koji obuhvaćaju lož-ulje, dizel i kerozin, smanjile su se za 900 tisuća barela na ukupno 115,7 milijuna barela, odnosno 12 posto ispod prošlogodišnje razine. Riječ je o sedmom uzastopnom tjednom smanjenju zaliha destilata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙