FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte ista, lož-ulje i dalje izaziva zabrinutost

LONDON, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkomtržištu u srijedu su ostale iznad 53 dolara po barelu, budući da subojazni od nestašice tijekom zime nadjačale očekivanja da će sljedećegodine visoki troškovi goriva obuzdati rast potražnje.
LONDON, 20. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na američkom tržištu u srijedu su ostale iznad 53 dolara po barelu, budući da su bojazni od nestašice tijekom zime nadjačale očekivanja da će sljedeće godine visoki troškovi goriva obuzdati rast potražnje.

Cijena barela nafte na američkom tržištu za isporuke u studenom porasla je 36 centi na 53,65 dolara. Za isporuke u prosincu ojačala je 30 centi na 52,94 dolara. Na londonskom tržištu barel je poskupio 41 cent, dosegnuvši 49,18 dolara.

Cijene nafte u SAD-u pale su za gotovo dva dolara u odnosu na rekordnih 55,33 dolara zbog sve više pokazatelja da ovogodišnje poskupljenje za 20 dolara po barelu možda počinje potkopavati globalni gospodarski rast te da bi moglo prigušiti potražnju za naftom u sljedećoj godini.

Bojazni od preniskih zaliha goriva uoči zime ipak sprječavaju oštrije klizanje cijena. "Počeli smo gledati prognoze da bi visoke cijene nafte mogle štetno utjecati na buduću potražnju, no to se neće dogoditi do sljedeće godine", kazao je Tetsu Emori, glavni strateg pri Mitsui Bussan Futures. "Tržište je sada usredotočeno na zalihe lož-ulja koje će vjerojatno biti oskudne do prosinca ili siječnja".

Američka vlada objavit će danas izvješće o komercijalnim zalihama goriva u najvećem svjetskom potrošaču, a analitičari očekuju da će zalihe lož-ulja ponovno pasti. Zalihe lož-ulja niske su i u ostalim velikim potrošačima poput Njemačke i Japana, trećeg po redu potrošača nafte u svijetu, gdje su zalihe kerozina oko 13 posto niže u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙