FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na novim rekordnim razinama

LONDON, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u ponedjeljaksu na svjetskim tržištima ponovno dosegnule nove rekordne visine zbogmogućeg prekida poslovanja u industriji nafte u Norveškoj i podatakakoji ukazuju da će se kineska ionako golema potražnja za naftomvjerojatno dalje povećavati.
LONDON, 25. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u ponedjeljak su na svjetskim tržištima ponovno dosegnule nove rekordne visine zbog mogućeg prekida poslovanja u industriji nafte u Norveškoj i podataka koji ukazuju da će se kineska ionako golema potražnja za naftom vjerojatno dalje povećavati.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je za 50 centi, na 55,67 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte Brent dosegnula 51,70 dolara, porastavši za 48 centa.

Rast cijena nafte izazvan je najavom prekida operacija iz norveških brodarskih kompanija početkom studenoga. Norveška ministrica rada Dagfin Hoybraten kazala je da će vlada razmotriti situaciju.

Naftni analitičar iz Barclays Capital Kevin Norrish izjavio je da će ako taj štrajk prekine sav norveški izvoz nafte rezultat biti prilično ozbiljan. "Ukoliko se to nastavi bez sumnje ćemo dosegnuti cijenu barela od 60 dolara. Tržište će zaista biti vrlo nervozno oko toga".

Norveška proizvodi dnevno oko 3 milijuna barela sirove nafte i ključni je dobavljač prirodnog plina i destilata.

Analitičari i trgovci kažu da prate i povećanje potražnje iz Kine koja je u trećem tromjesečju ostvarila rast BDP-a za 9,1 posto na godišnjoj razini. Kina je drugi najveći svjetski potrošač sirove nafte iza SAD-a, a troši dnevno šest milijuna barela, najnoviji su podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Ona je objavila i kako nema znakova da će kineska potražnja u 2005. oslabiti.

Iako su cijene nafte 80 posto više nego prije godinu dana trebale bi dosegnuti 80 dolara po barelu pa da premaše povijesni rekord, usklađen s inflacijom, koji je zabilježen u veljači 1981.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙