FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte pala na najnižu razinu u proteklih pet tjedana

LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su upetak na najnižu razinu u proteklih pet tjedana, čime je nastavljennjihov pad za gotovo 13 posto u odnosu na rekordnu razinu od 25.listopada.
LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u petak na najnižu razinu u proteklih pet tjedana, čime je nastavljen njihov pad za gotovo 13 posto u odnosu na rekordnu razinu od 25. listopada.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je 12 centi na 48,70 dolara, što je oko sedam dolara manje od rekordnih 55,67 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu cijena nafte pala za 27 centi, na 45,74 dolara po barelu.

Porast zaliha sirove nafte i zemnog plina u SAD-u i znakovi da visoki energetski troškovi štete gospodarskom rastu postupno nagrizaju trend uzleta cijena koji je ove godine premašio 50 posto.

"Ovotjedni su podaci o zalihama povoljni, povećanje proizvodnje u Meksičkom zaljevu ohrabruje, a fondovi su povukli dio svog novca s tržišta", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia u Sydneyju. "Cijena bi mogla pasti na 46 dolara ali bi dodatno smanjenje zahtijevalo daljnje povećanje zaliha sirove nafte i lož ulja", dodaje Thurtell.

OPEC je povećao proizvodnju na više od 30 milijuna barela dnevno kako bi udovoljio povećanoj potražnji. Porast OPEC-ove proizvodnje pridonio je obnovi zaliha sirove nafte u SAD-u, koje su u protekla dva tjedna porasle za 10 milijuna barela.

Naglo zahlađenje u SAD-u moglo bi spriječiti daljnje klizanje cijena nafte, upozoravaju analitičari. "Čak i za uobičajeno hladnih zima tržište destilata relativno je škrto", podsjeća u izvješću Katherine Spector, stručnjakinja za globalna energetska pitanja pri banci J. P. Morgan.

Zalihe lož-ulja u SAD-u 16 su posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine budući da je sezonsko održavanje rafinerija i porast potražnje kamionskih prijevoznika za dizelom zapriječili uobičajeno povećanje zaliha destilata, uključujući i lož-ulje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙