FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu rekordnih razina

LONDON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Zalihe lož-ulja u SAD-usmanjile su se više no što se očekivalo i potpirile strah od zimskenestašice pa su se cijene nafte u četvrtak ponovno približilerekordnim razinama.
LONDON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Zalihe lož-ulja u SAD-u smanjile su se više no što se očekivalo i potpirile strah od zimske nestašice pa su se cijene nafte u četvrtak ponovno približile rekordnim razinama.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je 47 centa, na 54,88 dolara, što je manje od 50 centi ispod rekordne razine od 55,33 dolara po barelu, zabilježene ovog ponedjeljka. Na londonskom je tržištu cijena nafte marke Brent porasla za 48 centi, na 51,00 dolar po barelu.

Cijene su u srijedu porasle za tri posto nakon redovitog tjednog izvješća američke vlade koje po peti put pokazuje pad zaliha lož-ulja u razdoblju u kojem one obično rastu. I ostale zemlje značajni potrošači poput Njemačke i Japana bilježe niske zalihe lož-ulja.

"Zalihe se smanjuju a mi idemo ususret zimi. Zadovoljeni su svi uvjeti za rast cijena", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. u Tokiju.

U izvješću američke vlade zabilježen je i pad zaliha destilata u SAD-u, uključujući lož-ulje i dizel, za 1,9 milijuna, na 119 milijuna barela u prethodnom tjednu, što je 12,6 milijuna barela ispod prošlogodišnje razine. Samo zalihe lož-ulja pale su za 500 tisuća barela, na 49,5 milijuna barela, pa je manjak na godišnjoj razini u visini gotovo sedam milijuna barela.

Potrošnja destilata u SAD-u veća je četiri posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zahvaljujući solidnom gospodarskom rastu koji povećava potražnju za dizelom. Ti su podaci potaknuli povećanje terminskih cijena lož-ulja u New Yorku na novi rekord od 1,565 dolara po galonu.

"Time postajemo posebno ranjivi kada je riječ o lož-ulju. Bit će jako teško opskrbiti sve ako se suočimo s ranim zahlađenjem", naglašava Phil Flynn, analitičar u Alaron Tradingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙