FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, SRIJEDA, 10. 11. 2004.

ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) -

BBC/London - Willem Buiter o ocjenama EBRD-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je godišnje izvješće o tranziciji u zemljama srednje i istočne Europe i državama bivšeg Sovjetskog saveza, a opća je ocjena vrlo pozitivna, izvješćuje BBC prenoseći pojašnjenja Willema Buitera, glavnog ekonomista EBRD-a.

Visoku ocjenu za ubrzanje gospodarske tranzicije u godišnjem izvješću EBRD-a dobili su Rumunjska, Bugarska, Hrvatska i Kirgistan, navodi BBC. Međutim, nastavlja se u prilogu postaje, Willem Buiter ukazuje i da na zapadnom Balkanu postoje dvije zemlje koje su "žrtve specifičnih okolnosti", Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora.

Buiter je za postaju ocijenio da će "BiH morati uspostaviti funkcionalni državni aparat s punom kontrolom nad entitetima i neovisnom bazom za stjecanje prihoda", dok glede SCG-a napominje da su reformski procesi počeli tek prije četiri godine i da je došlo "razočaravajućeg usporavanja". "Puno vremena i političke energije u SCG-u je potrošeno na pitanje Ustava, odnose u državnoj zajednici i neriješeno pitanje statusa Kosova. Povrh toga postoje i žalosna podjela i osobno suparništvo unutar reformskih krugova što je sve oslabilo reformski pokret", ocijenio je Buiter za BBC.

Glede uređenja odnosa između Srbije i Crne Gore Buiter je istaknuo da "kakav god odnos bio među njima one moraju u središte pozornosti staviti realizaciju nužnih reformskih koraka".

Očito je da europska kompozicija odlazi, a jasno je i da će u njoj biti mjesta za hrvatski, bugarski i rumunjski vagon, ocjenjuje Buiter, prenosi postaja. "Nedvosmisleno je stavljeno do znanja i da druge zemlje jugoistoka Europe mogu biti kandidati za mjesto u tom vlaku ali prvo moraju realizirati ono što se do njih traži", istaknuo je Willem Buiter u razgovoru za BBC.

Večernje novosti/Beograd - Hrvatskom premijeru predočiti probleme izbjeglih Srba

Više udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, pozdravljajući dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera u Beograd, najavljen za 15. studenoga, upozorilo je da problemi njihova povratka i pitanje imovine i drugih prava moraju biti jedna od važnih tema predstojećih razgovora, pišu beogradske "Večernje novosti" od srijede.

"Pokušaj hrvatske Vlade da programom stambenog zbrinjavanja izbjegne vraćanje stanarskih prava za oko 40 tisuća srpskih prognanika, samo pokazuje da Zagreb nema iskrenu želju da se Srbi vrate u Hrvatsku, niti da im se vrati imovina", ističu predstavnici devet udruženja izbjeglih Srba, te navode da od Hrvatske "treba zahtijevati bezuvjetno vraćanje stanarskih prava svima kojima je to Tuđmanova vlast onemogućila".

Mile Dakić, predsjednik Udruženja za povratak Srba u Hrvatsku, u izjavi za taj list upozorio je i na odugovlačenje u rješavanju pitanja mirovina, jer je od 6000 zahtjeva - kako tvrdi - u godinu dana riješeno samo 600. Branko Lubovac, predsjednik Upravnog odbora udruženja "Demokratske inicijative za Knin" kaže da se ponavlja situacija kakva je bila prilikom posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prije dvije godine, jer "opet ne postoji inicijativa s hrvatske strane za sastanak s predstavnicima prognanika, na kojem bi iznijeli probleme koji ometaju brži povratak Srba i njihove imovine".

Predstavnici udruga izbjeglih Srba će, prenose "Večernje novosti", srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću dostaviti spisak problema i prioriteta u rješavanju prepreka povratku izbjeglih i njihove imovine u Hrvatskoj, kako bi ih oni predstavili hrvatskom premijeru Sanaderu.

The Guardian/London - Britanci u potrazi za kućama u Istri i Dalmaciji

Hrvatska je za turizam i kupnju nekretnina među Britancima u 2004. godini bila najpopularnije odredište, primjećuje londonski Guardian i podsjeća da uz dalmatinsku obalu, koja privlači najveću pozornost, i Istra nudi odlične uvjete za kupnju nekretnina.

Popularnost Hrvatske već godinama raste među britanskim kupcima nekretnina koji uglavnom traže kuće na dalmatinskoj obali, piše list i napominje da se u Istri još uvijek može naići na dobru priliku za kupnju nekretnine dok su cijene u južnim dijelovima zemlje osjetno porasle. Krajolici u unutrašnjosti Istre, za razliku od obale gdje prevladava masovni turizam, objašnjavaju zašto se ovaj dio Hrvatske opisuje slično kao svojevremeno Toskana, primjećuje se u članku.

List prenosi ocjenu Paula Kepplera iz agencija Croatiasun koji ističe da "zanimanje za turizam i kupnju nekretnina u Hrvatskoj dramatično raste, a Istra je postala prvo odredište, uvelike zahvaljujući lakšem pristupu pristupu toj regiji zračnim linijama iz Velike Britanije za Trst i jeftinim letovima za Ljubljanu".

Naomi Greatbanks, iz tvrtke za promet nekretnina FPD Savills za list ističe da Hrvatska privlači i ulagače u nekretnine i osobe koje traže kuću za odmor. "Svi koji odu tamo misle da je nevjerojatno lijepa, a još uvijek možete dobiti dobru vrijednost za uloženi novac i kupiti nešto posebno. Trosobna ili četverosobna kamena kuća s bazenom i 2,5 hektara zemlje može vas koštati tek 240.000 funti", izjavila je Greatbanks za list.

FPD Savills tek je nedavno počeo prodavati u Hrvatskoj, piše list, no Greatbanks primjećuje kako Hrvatska privlači kupce koji su odustali od Španjolske koje je sama sebi naštetila prevelikom izgradnjom i visokim cijenama.

Greatbanks, međutim, ne vjeruje da će Hrvatska doživjeti istu sudbinu, te napominje da je hrvatska vlada "poslala izaslanstvo u Marbellu i oni definitivno ne žele da se to dogodi u njihovoj zemlji te su uveli strogi nadzor izgradnje što je dobro", piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙