FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, ČETVRTAK, 04. 11. 2004.

ZAGREB, 4. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 4. studenog 2004.(Hina) -

Večer/Maribor - Krajnje vrijeme da Slovenci postanu svjesni važnosti svoje nezavisnosti

Krajnje je vrijeme da Slovenci postanu svjesni važnosti značenja svog osamostaljenja u širem značenju, piše u mariborskom listu "Večer" od četvrtka Danijel Malenšek, nekadašnji glavni tajnik slovenske Liberalne stranke koja je do 1992. imala predstavnike u parlamentu, a sada je aktivna samo u lokalnoj upravi.

Kako piše Malenšek, sa sadašnje vremenske distancije moguće je odrediti važnost odluke Slovenije da napusti bivšu Jugoslaviju, ali važnost te odluke još nije dovoljno shvaćena, ne samo u susjednoj Italiji i Austriji, odakle desnica i Haider "Sloveniji žele ispostaviti račune za to da je Europa danas cjelovita i demokratska", nego ni među samim Slovencima.

Opisujući pokušaj nekadašnjeg jugoslavenskog ministra obrane Veljka Kadijevića da 1991. godine u Moskvi dobije pomoć za obranu "socijalizma i Jugoslavije" u vrijeme kad se još nije znao rasplet oko SSSR-a, Malenšek piše: "Jastrebi u Kremlju pokušali su kasnije nakon Kadijevićeva posjeta s pučem koji je spriječio Jeljcin uz pomoć Gorbačova koji je dobro znao da preko berlinskog zida treba doći na mekši način. Uspješnom i odlučnom otporu Slovenaca treba zahvaliti da se je, uz globalni odnos tehnološke vojne moći, u rujnu mirno raspustio SSSR. Nakon toga je u listopadu iste godine uslijedio i logični potez JNA o povlačenju iz Slovenije. Sve je to kasnije dovelo do kasnijeg balkanskog sređivanja računa, ali bez Slovenije", piše Malenšek, dodajući da je Slovenija tako izvevši osamostaljenje "dokazala da je uistinu moguće preuređenje Europe i Svijeta".

Večer/Maribor - Uskoro hrvatsko-slovenska turistička zona Razkrižje-Štrigova

Predstavnici slovenske općine Razkrižje i hrvatske općine Štrigova (Međimurje) dogovorili su se da intenziviraju nastojanja oko osnutka zajedničke turističke zone predviđene inače i međudržavnim sporazumom o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), a njihova dobra suradnja svojevrsna je "lekcija" državnim vlastima u Ljubljani i Zagrebu, piše u četvrtak mariborski list "Večer".

"Gradonačelnik Razkrižja Stanko Ivanušič i gradonačelnik Štrigove Branko Resman izrazili su u utorak na sastanku zadovoljstvo da se već tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dviju pograničnih općina produbljuju i očekuju tješnju suradnju u turizmu koje će biti u obostranu korist", piše list.

Zajednička turistička zona bit će predstavljena novinarima krajem mjeseca na osnovi sporazuma o suradnji dviju pograničnih općina koji je potpisan 27. ožujka ove godine, a potvrdila ga je i mješovita međudržavna komisija za SOPS.

Gradonačelnik Razkrižja Ivanušič rekao je da očekuje da se njihov projekt turističke suradnje predstavi i u Bruxellesu jer se njime "mekša" budući režim prijelaska granice nakon što Slovenija uđe u šengenski sustav. Slovenska vlada osigurala je za uspostavu zajedničke turističke zone oko 30.000 eura. Novac će biti upotrijebljen za izradu novih graničnih tabli, turistički promotivni materijal i za osnivanje informacijskog centra. Zajedničkim turističkim centrom predviđeno je da se uz dosadašnja dva granična prijelaza na tom području uspostave i tri točke za prijelaz zelene granice pješice i biciklima, dok bi službene granične prijelaze nakon što sustav profunkcionira bilo moguće prelaziti i turističkim autobusima bez većih formalnosti, piše "Večer".

Uz to, razkrižko-štrigovsko međuopćinsko povjerenstvo razmišlja i o mogućnosti gradnje zajedničkog uređaja za pročišćavanje, kanalizaciju i vodovod, te za priključenje slovenske općine na štrigovski plinovod, te o zajedničkom održavanju cestovne infrastrukture.

This is London/London - Interes Britanaca za nekretnine u inozemstvu ne jenjava

Potražnja za nekretninama u inozemstvu među Britancima ne opada, piše portal This is London prenoseći rezultate istraživanja agencije Mintel po kojima više od 6 milijuna Britanaca želi kupiti kuću u inozemstvu.

Mintelovo istraživanje pokazalo je da povećanje prihoda, porast broja jeftinih zračnih prijevoznika kao i sve veći broj televizijskih programa koji govore u životu u inozemstvu potiče interes Britanaca za kupnju nekretnina u drugim zemljama, među kojima je na prvom mjestu još uvijek Španjolska, prenosi portal.

U izvješću se navodi kako i problemi s obrazovnim sustavom, kriminalom, zagađenjem, terorizmom i veliki broj radnih sati u Velikoj Britaniji također utječu na porast interesa za život u drugim zemljama.

Florida, Francuska, Portugal i Cipar tržišta su nekretnina koja će vjerojatno u budućnosti rasti, dok zemlje koje se smatraju tržištima u rastu, poput Hrvatske i Bugarske, vjerojatno neće zabilježiti značajniji rast radi nedostatka infrastrukture, ocjenjuje se u istraživanju, navodi portal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙