FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, PONEDJELJAK, 08. 11. 2004.

ZAGREB, 8. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 8. studenog 2004.(Hina) -

Avvenire/Milano - Istraga o imovini talijanskih demokršćana vodi u Hrvatsku

Premda talijanska demokršćanska stranka već dugo ne postoji još je uvijek neriješeno pitanje nekretnina koje su se nalazile u njenom vlasništvu o čemu od 2002. godine istragu vodi rimsko tužiteljstvo i financijska policija, piše milanski Avvenire u nedjelju navodeći da tragovi istragu sada vode u Hrvatsku gdje sjedište ima tvrtka za promet nekretnina koja je u ovom trenutku vlasnik svih nekretnina stranke.

U subotu je u Italiji, u okviru istrage o lažnim stečajevima koja je obuhvatila 13 osoba, zaplijenjena 131 nekretnina, piše list i navodi da je ključna osoba za rasplitanje priče o nekretninama demokršćanske stranke, a koja uključuje više lažnih vlasnika, sumnjivih poduzeća i stečaja, poduzetnik iz Verone Angiolino Zandomeneghi.

"Njemu su, kao vlasniku tvrtke 'Immobiliare Europa Srl', Narodna stranka Italije i Ujedinjeni kršćanski demokrati (stranke nasljednice demokršćanske stranke) prepustile svoje dioničarske udjele u nekretninama između veljače i travanja prije dvije godine. Razlog: prestanak svađa između bivših stranačkih drugova. Govori se o 508 nekretnina kojima su do ožujka 2003. godine upravljale četiri tvrtke uz 'Immobiliare Europa', Affidavit, Ser i Asfer. Tvrtke koje su potom otišle u stečaj. Istražitelji optužuje da je bilo riječ o lažnim stečajevima s obzirom da je imovina u cijelosti prebačena jednoj hrvatskoj tvrtki u kojoj dužnost upravitelja obnaša Zandomeneghi, a koji je za svoju igru koristio različita imena navodnih vlasnika", piše list. Milanski list navodi i da su dokumenti po kojima je dio nekretnina u vlasništvu nepoznatog Tršćanina nađen u jednoj kući kod sela Babići u Istri.

RDW/Koeln - Održan 9. susret povjesničara Hrvatske i SCG-a

U Vršcu, u SCG-u, je u subotu i nedjelju održan Deveti dijalog povjesničara Hrvatske i Srbije i Crne Gore na temu "Raspad Jugoslavije i uloga međunarodne zajednice", izvješćuje postaja Deutsche Welle i navodi da je oko 50 učesnika simpozija, uz opće sastanke, radilo i u okviru tri tematske radionice: "Nacionalni identiteti Hrvata i Srba", "Ljudski gubici Hrvatske i Srbije u 20. stoljeću" i "Razdoblje socijalističke Jugoslavije od 1945. do 1990. godine".

Doktor Hans Georg Fleck, šef zagrebačkog ureda zaklade Friedrich Neuman, koja je uz Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, organizator dijaloga povjesničara, ocijenio je za Deutsche Welle da je iz rasprave vidljivo da i dalje postoje otvorena pitanja vezana za uzroke raspada Jugoslavije, te da se odgovori neće dobiti u skorije vrijeme. "O uzrocima raspada postoje stereotipi koji u budućnosti neće biti održivi", primijetio je Fleck, prenosi postaja.

Susreti povjesničara Hrvatske i SCG-a održava se od 1998. godine, a idući će sljedeće jeseni biti održan u Hrvatskoj, navodi postaja.

IHT/Pariz - Mediji u istočnoj Europi i strani vlasnici

Medijska panorama u bivšim komunističkim zemljama nakon pada komunističkog sustava radikalno se promijenila te čitatelji od Baltika do Balkana danas mogu birati među najrazličitijim novinskim izdanjima od kojih su mnoga u vlasništvu stranih izdavačkih kuća koje su ušle na istočno europskog medijsko tržišta nakon 1989. godine, piše International Herald Tribune u članku o izdavačkoj politici stranih vlasnika te upozorava da "neke od tih stranih izdavačkih kuća, odlučne ostvariti dobit i povećati svoj tržišni udio, igraju na nacionalističke i populističke osjećaje mnogo više no što su se komunisti ikada usuđivali i mnogo više no što bi ti izdavači to činili u svojim domovinama".

List primjećuje da se Europska unija do sada nije izjašnjavala o načinu na koji je njemački izdavač WAZ preuzeo medije u Bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji, nakon što je zauzeo snažnu poziciju u Hrvatskoj i Srbiji, te navodi da WAZ u Makedoniji posjeduje tri vodeća dnevna lista, Dnevnik, Utrinski Vesnik i Vest.

U Makedoniji su skupine za zaštitu ljudskih prava izjavile da su zaprepaštene načinom na koji su WAZ-ovi mediji pratili referendum o teritorijalnom ustroju zemlje, a voditelj skopskog Instituta Otvoreno društvo Vladimir Milčin je izjavio da "WAZ čini sve kako bi raspirivao nacionalističke osjećaje, pa i proizvodio etničku mržnju".

WAZ-ovi su mediji jasno protueuropski i protuamerički i optužuju i EU i SAD da se miješaju u unutarnje poslove Makedonije, ističe Milčin, prenosi list i podsjeća da su se SAD i EU protivili održavanju referenduma upozoravajući da bi mogao naštetiti mirovnom sporazumu koji je 2001. godine spriječio izbijanje građanskog rata.

Iznenađuje da je direktor WAZ-a Bodo Hombach, bivši savjetnik njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji je 1999. godine imenovan je koordinatorom EU-ovog pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi, primjećuje list navodeći da je Hombach u pisanom odgovoru odbacio sumnje da je podložan utjecaju i nadzoru od strane političara. WAZ je, međutim, napominje list, za člana upravnog odbora triju makedonskih listova imenovao Srđana Kerima, "bivšeg nacionalističkog ministra vanjskih poslova".

"Tisak pokušava biti četvrti stalež u istočnoj Europi. No ako njegovi strani vlasnici radi zarade daju pokriće vladama, korumpiranim elitama ili skupinama s posebnim interesima onda čini užasnu uslugu tim zemljama i ideji slobodnih medija", ocijenio je za list Tom Gallagher, specijalist za etničke sukobe na sveučilištu Bradford u Engleskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙