FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 21.00 sat:
ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 21.00 sat:

ADDIS ABEBA

Afrička unija (AU) ovlastila je predsjednika Južnoafričke Republike Thaba Mbekija da "žurno sastavi izaslanstvo radi pronalaženja političkog rješenja" za Obalu Bjelokosti, gdje je od četvrtka stanje sve teže, priopćio je u nedjelju AU. Predsjednik Južnoafričke Republike dobio je mandat da "sastavi izaslanstvo u dogovoru s predsjednikom povjerenstva Afričke unije Alphom Umarom Konareom radi pronalaženja političkog rješenja" u Obali Bjelokosti, piše AU u priopćenju objavljenom u Addis Abebi. Odluka je donesena "radi nadzora odluke prihvaćene na konzultativnoj sjednici između AU-a i Cedeao-a (Zajednica zapadnoafričkih država) koja se u subotu održala u Nigeriji i nakon koje je AU osudio zračne napade koje je organizirala vlada Obale Bjelokosti, navodi se u priopćenju.

PARIZ

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier najavio je u nedjelju kako bi u ponedjeljak u Pariz trebala stići trojica palestinskih čelnika i dodao da je palestinski predsjednik Jaser Arafat "živ i u vrlo složenom stanju, jako ozbiljnom i stabilnom". Premijer Ahmed Korei, drugi čovjek PLO-a Mahmud Abas i ministar vanjskih poslova Nabil Shat trebali u ponedjeljak stići u Pariz. Barnier bi se s palestinskim čelnicima trebao sastati u poslijepodnevnim satima.

RAMALLAH

Palestinci su u nedjelju održali niz sastanaka na najvišoj razini kako bi osigurali normalan prijelaz vlasti i spriječili novi val nasilja nakon moguće vijesti o smrti njihova čelnika Jasera Arafata. Premijer Ahmad Korei, koji obnaša dužnost privremenog predsjednika Palestinske samouprave od 29. listopada kad je Arafat otišao u bolnicu nedaleko od Pariza, gdje se bori za život, sazvao je u Ramallahu, na Zapadnoj obali, Nacionalno vijeće sigurnosti.

BAGDAD

Automobil bomba kojim je upravljao bombaš samoubojica eksplodirao je u nedjelju pred kućom iračkog ministra financija Adela Abdela Mahdija u središtu Bagdada, ubivši jednog od njegovih čuvara, priopćio je za AFP ministrov suradnik. "Automobil bomba kojim je upravljao samoubojica eksplodirao je na cesti. Ministar i mi smo živi i zdravi. Samo je jedan čuvar ubijen", kazao je taj suradnik u telefonskom razgovoru. Dim i vatra mogli su se vidjeti u toj ulici u četvrti Karrada. Sektor su okružile američke snage, policajci i nacionalna garda. Abdel Mahdi je jedan od glavnih čelnika Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku, najveće iračke šijitske stranke.

TEHERAN

Iransko ministarstvo unutarnjih poslova zakazalo je sljedeće predsjedničke izbore za 13. svibnja 2005., priopćio je u nedjelju službeni predstavnik, kako javlja studentska novinska agencija Isna. Prema riječima službenog predstavnika Jahanbahsha Hanjanija, ministarstvo koje je zaduženo za provedbu izbora pismeno je izvijestilo dužnosnike o datumu izbora. Reformatorski predsjednik Mohammad Hatami kojemu drugi mandat istječe sredinom 2005. ne može se po ustavu kandidirati za treći mandat zaredom. Sve kandidature mora odobriti Vijeće čuvara, konzervativna ustanova koja se ne bira na izborima. Vijeće je nedavno potvrdilo svoje ranije tumačenje ustava i istaknulo da se žene ne mogu kandidirati za dužnost predsjednika. Vijeće čuvara stvorilo je uvjete za ponovno jačanje konzervativaca odbacivši velik broj reformističkih kandidata na parlamentarnim izborima održanim u veljači.

STRASBOURG

Dvadesettrogodišnji mladić, sudionik antinuklearnih prosvjeda koji se u nedjelju lancima vezao za željezničku prugu u Avricourtu na istoku Francuske, umro je pošto je preko njega prešao vlak koji je vozio nuklearni otpad u Njemačku, doznaje se od policijske uprave. Policijska uprava nije mogla dati nikakve pojedinosti o identitetu žrtve i o okolnostima nesreće. Kako navode vatrogasci, nesreća se dogodila u rano poslijepodne, a unesrećenog se pokušalo reanimirati na licu mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙