FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30sati:
ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

SEUL

Američki predsjednik George W. Bush i njegov južnokorejski kolega Roh Moo-Hyun udvostručit će napore kako bi se nastavili multilateralni pregovori o obustavi programa nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, priopćile su u subotu južnokorejske vlasti. Dvojica čelnika dogovorili su se o tomu u telefonskom razgovoru u petak navečer, kada je Roh čestitao Georgeu Bushu na ponovnom izboru za predsjednika, kazao je službeni predstavnik ureda južnokorejskog predsjednika Kim Jong-Min. "Predsjednik Roh je predložio da obje zemlje na prvo mjesto stave rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja kako bi pokrenuli događaje koji će omogućiti uspostavu mira na korejskom poluotoku", kazao je dodajući kako je Bush na to potvrdno odgovorio.

FALLUJA

Američko zrakoplovstvo je od petka poslijepodne izvelo četiri nova napada na položaje gerile u području Falluje i Ramadija, zapadno od Bagdada, navodi se u vojnom priopćenju. Napadi su dio ofenzivnih operacija u tom području usmjerenih na uništenje utvrđenih položaja, položaja protuzračnog topništva i skrovišta oružja, prema priopćenju. Više od polovice od 300.000 stanovnika grada je pobjeglo, prema procjenama. Sve ceste prema Falluji su zatvorene. Američka vojska je topništvom tijekom noći između petka i subote napala nekoliko položaja na kojima smatra da se skrivaju članovi gerile u Falluji.

DUBAI

Jedna internet stranica objavila je u petak priopćenje koje se pripisuje skupini jordanskog islamista Aboua Moussaba al-Zarqawija, a kojim se poziva na oslobođenje britanske humanitarne djelatnice Margaret Hassan, otete 19. listopada u Bagdadu. "Pozivamo odgovorne za njezinu otmicu da je puste, ako se ne dokaže da je surađivala" s međunarodnim snagama pod vodstvom Sjedinjenih Država u Iraku, stoji u priopćenju čiju se vjerodostojnost ne može provjeriti. U priopćenju se osuđuje otmičare koji su prijetili da će Margaret Hassan predati Zarqawijevoj skupini i dodaje da će je, ako se to dogodi "odmah osloboditi, ako se ne dokaže da se urotila protiv muslimana".

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin ratificirao je ugovor o partnerstvu i suradnji kojim se taj dokument koji uređuje odnose između Rusije i Europske unije proširuje na deset novih članica Unije, piše u priopćenju Putinova ureda objavljenom u subotu. Tekst je ratificiran uoči održavanja summita između Rusije i EU-a koji se trebao održati 11. studenog u Den Haagu, ali će na ruski zahtjev ipak biti odgođen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙