FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 09.30sati:
ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 09.30 sati:

PRIŠTINA

Na Kosovu su u sedam sati ujutro otvorena 1622 izborna mjesta u 566 izbornih centara na kojima će se birati 120 zastupnika u Skupštini Kosova. Birališta su otvorena na vrijeme i bez incidenata, a izbori protječu normalno. Za današnje izbore na Kosovu, koji se organiziraju i u Srbiji i Crnoj Gori, registrirano je milijun i 412 tisuća glasača, a promatra ih gotovo 12 tisuća kosovskih i međunarodnih promatrača, od čega 120 promatrača Vijeća Europe i 2000 kosovskog Odbora za zaštitu ljudskih prava. Birališta se zatvaraju u 20 sati, a preliminarni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.

BAGDAD

Američka vojska objavila je u subotu da je u Falluji uhitila jednog zapovjednika terorističke mreže jordanskog islamista Abua Musaba al-Zarqawija, povezanog s al-Qaidom, te još petoricu terorista. Muškarac, čiji identitet nije otkriven, uhićen je u akciji u južnom dijelu grada, objavila je vojska. Objavljeno je samo da je nedavno, nakon uhićenja ili eliminacije brojnih Zarqawijevih suradnika, zauzeo važnu poziciju u terorističkoj mreži. U akciji provedenoj nešto nakon ponoći uhićena su još petorica terorista. Sjedinjene Države raspisale su za Zarqawijem, svojim trenutačno najvećim neprijateljem u Iraku, nagradu od 25 milijuna dolara.

PEKING

Još 11 tijela rudara pronađeno je u rudniku ugljena Daping, u središnjoj kineskoj pokrajini Henan, gdje je u srijedu eksplodirao plin, javila je u subotu kineska agencija Xinhua. Broj poginulih u nesreći porastao je time na 77, a još 71 osoba smatra se nestalom. Eksplozija u rudniku Daping jedna je od najgorih rudarskih nesreća posljednjih godina u Kini i svijetu. Zbog nesreće proizvodnju je prekinula cijela grupacija kojoj je pripadao rudnik, što se odrazilo i na rad više od deset kineskih termoelektrana. Prekid proizvodnje naložila je vlada Henana dok se ne provede inspekcija. U rudniku Daping radilo je 4100 ljudi od ukupno 43.000 koliko ih radi za grupaciju Zhengzhou. Rudnik je u dva navrata već bio poplavljen i to 2000. i 2002. godine.

MILANO

Četiri talijanska teenagera priznala su da su izazvali poplavu u jednoj od najpoznatijih škola u Milanu, prouzročivši štetu od 500 tisuća eura, jer nisu željeli biti na testu iz grčkoga. Tri djevojke i jedan mladić u dobi između 16 i 17 godina, poslali su pismo ravnatelju škole u četvrtka u kojem objašnjavaju kako su prošli vikend blokirali kanalizacijski odvod u kupaoni a potom odvrnuli slavine i pobjegli. Ravnatelj Carlo Arrigo Pedretti, izjavio je da su mu ti učenici poslali pismo u kojem kažu kako su poplavili školu da bi izbjegli pisanje testa iz grčkog jezika u ponedjeljak ujutro. Škola Parini, smještena u srcu Milana i nedavno renovirana, najstarija je državna škola u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙