FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30sati
ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

ZAGREB

Crveni križ posjetio je prije nekoliko dana Camp Bucca, no nema nikakvih informacija o pritvorenom hrvatskom vozaču Damiru Mikuliću, prenosi Vijesnik u utorak pozivajući se na izvor u toj međunarodnoj humanitarnoj organizaciji. Glasnogovornica Crvenog križa Rana Sidani izjavila je da o Mikuliću nema "apsolutno nikakvih saznanja", a ne zna se ni je li poslao pismo ili poruku obitelji u Čapljini. Dodala je da predstavnici Crvenog križa svakih šest do osam tjedana obiđu logore i zatvore u Iraku, pa su tako prije nekoliko dana bili i u Camp Bucca, gdje se nalazi Mikulić. Nakon nepotvrđenih nagađanja da je on u američkom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu zbog snimanja kamerom američkih vojnih baza i rute kojom je prolazio kamionom, Ministarstvo vanjskih poslova i američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdili su da je on "živ i zdrav" u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na jugu zemlje, u kojem američke snage drže pritvorene strance.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije okupit će se u utorak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku. U središtu pozornosti sastanka, koji počinje poslije podne, bit će pripreme za summit EU-a, 4. i 5. studenoga u Bruxellesu. Na tom summitu glavna tema bit će gospodarska situacija u Europskoj uniji. Bivši nizozemski premijer Wim Kok podnijet će izviješće šefovima država ili vlada zemalja Europske unije o provedbi lisabonske strategije, u kojoj su europski čelnici zacrtali cilj da do 2010. europsko gospodarstvo postane najkonkurentnije na svijetu. Wim Kok predvodi radnu skupinu koju je EU zadužila da pripremi prijedloge mjera koje bi trebale pomoći europskom gospodarstvu da dostigne zacrtani cilj, koji se sada čini teško ostvarivim. Iako službeno nije na dnevnom redu ni ministarskog sastanka ni summita, pitanje krize oko sastava nove Europske komisije teško da će se moći zaobići. Očekuje se da će imenovani predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarati s europskim čelnicima o promjenama unutar njegove ekipe, koje bi mu osigurale podršku Europskog parlamenta.

BAGDAD

Automobil-bomba eksplodirao je u utorak ujutro u četvrti Aazamiyah, na sjeveru Bagdada i usmrtio najmanje petero ljudi, priopćio je službeni predstavnik ministarstva unutarnjih poslova, brigadir Adnan Abdelrahman, što je i potvrđeno iz obližnje bolnice. "Automobil-bomba eksplodirao je jutros na trgu Antar u četvrti Aazamiyah, usmrtivši veći petero ljudi i zapalivši više od pet vozila", rekao je Abdelrahman, dodavši da je 12 osoba ranjeno. Na tom trgu se nalazi nekoliko javnih zgrada, među kojima su ministarstvo prosvjete i nekoliko škola.

BAGDAD

Dvojica iračkih zaštitara koji su oteti u ponedjeljak navečer u Bagdadu vraćeni su u utorak svojim kućama, ali su otmičari zadržali njihove kolege iz Sjedinjenih Država i Nepala. Četvorica muškaraca oteta su u ponedjeljak iz ureda saudijske trgovačke i građevinske kompanije Satco u zapadnom Bagdadu. Za otmicu nitko nije preuzeo odgovornost, a dvojica iračkih zaštitara puštena su tijekom noći. Amerikanac i Nepalac zadržani su u zatočeništvu, objavili su oslobođeni Iračani. Otmičari su u ured upali dobro naoružani i prilikom otmice ubili jednog Iračanina.

DIXVILLE NOTCH

Američki predsjednik George Bush odnio je u utorak simboličnu izbornu pobjedu osvojivši većinu u seocetu u New Hampshireu, čiji stanovnici tradicionalno prvi izlaze na birališta na predsjedničkim izborima. Glasači u Dixville Notchu, oko 25 kilometara udaljenom od kanadske granice, dali su republikancu Bushu 19, a njegovom demokratskom izazivaču Johnu Kerryu sedam glasova, objavilo je izborno povjerenstvo. Neovisni kandidat Ralph Nader nije osvojio nijedan glas. Većina stanovnika Dixville Notcha, smještenog u popularnom američkom turističkom odredištu White Mountains, su registrirani republikanci. Predsjednički kandidati te stranke osvajaju tamo većinu još od izbora 1972. godine, iako je sedam glasova za Kerrya dva više nego što je dobio njegov stranački kolega Al Gore na izborima 2000. godine. Stanovnici ovoga sela na birališta izlaze već u ponoć i koriste pravo da zaključe izbore nakon glasanja svih registriranih birača, njih 26.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙