FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 28. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 28. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB

Ministarsto vanjskih poslova (MVP) zaprimilo je još jednu prijavu nestanka hrvatskog državljanina u Iraku, a riječ je o vozaču kamiona Jakovu Krpanu o kojemu otac nema vijesti približno tri tjedna, priopćeno je u četvrtak iz ureda glasnogovornika MVP-a u Zagrebu. Odmah po primitku dojave o nestanku, MVP je putem diplomatsko-konzularnih predstavništava počeo poduzimati potrebne mjere za prikupljanje informacija o nestalome Krpanu, piše u priopćenju. Iz ureda glasnogovornika potvrđeno je također da MVP intenzivno radi na prikupljanju informacija o hrvatskom vozaču kamiona Damiru Mikuliću kojega su Amerikanci navodno pritvorili jer je kamerom snimao američke baze i rutu kojom se kretao njegov konvoj.

ZAGREB

Svečanom ceremonijom dočeka u Uredu predsjednika počeo je službeni posjet bugarskog predsjednika Georgija Parvanova Hrvatskoj. Osim s predsjednikom Stjepanom Mesićem, Parvanov će se u četvrtak sastati i s predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom, premijerom Ivom Sanaderom te gradonačelnicom grada Zagreba Vlastom Pavić. Drugog dana boravka u Hrvatskoj bugarsko će izaslanstvo na čelu s bugarskim predsjednikom posjetiti Dubrovnik. Parvanovu je ovo drugi posjet Hrvatskoj, prvi put je posjetio Hrvatsku u srpnju 2002. godine, a hrvatski je predsjednik Bugarsku posjetio u srpnju 2003. godine

RAMALLAH

Nakon drastičnoga pogoršanja zdravstvenog stanja 75-godišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata, iz palestinskih izvora u četvrtak stižu proturječne informacije, sam vođa poručuje narodu i svijetu da ne brine, a svjetske agencije iznose nekoliko scenarija za razvoj palestinskog pitanja poslije Arafata. O prijevozu palestinskog čelnika u bolnicu u Ramallahu odlučit će se idućih sati, no Reuters doznaje da Arafat odbija napustiti sjedište strahujući da će mu Izrael zabraniti povratak. U slučaju Arafatove smrti, Izrael je spreman obnoviti dijalog s Palestincima, kazao je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom. Prema Reutersu Arafatov odlazak sa scene mogao bi ukloniti i glavne razloge za provedbu plana izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju iz Gaze i dijelova Zapadne obale, kojim Sharon zapravo zaobilazi "mirovne smjernice", plan iza kojeg stoje Sjedinjene Države i kojim se predviđa uspostava palestinske države. S palestinske strane, Arafata bi naslijedio predsjednik Palestinskog zakonodavnog vijeća (parlament) Rawhi Fattuh, sve do izbora koji bi se morali održati u roku od 60 dana. No vlast bi zapravo obnašali drugi čovjek PLO-a Mahmud Abbas i aktualni premijer Ahmed Qorei.

PARIZ

Mandatar nove Europske komisije Jose Manule Barroso izjavio je u četvrtak da će napraviti "vrlo ograničene" promjene u predloženom sastavu Komisije, dodajući kako se nada da će članove tog tijela predstaviti Europskom parlamentu za manje od mjesec dana. Barroso je odbio reći hoće li pregovarati sa zemljama članicama o kandidatima koje su predložile za povjerenike. Visoki dužnosnici EU-a upozorili su da neće biti dovoljno zamijeniti samo Buttiglionea.

WASHINGTON

Ruske specijalne snage su "posve sigurno" ukrale eksploziv iz iračkog skladišta streljiva uoči američkog napada 2003. i prebacile ga u Siriju, Libanon, a možda i Iran, izjavio je američki dužnosnik u razgovoru za Washington Times, što je rusko ministarstvo obrane u četvrtak opovrgnulo nazvavši optužbe "lažima". New York Times koji je u ponedjeljak otkrio aferu o 350 tona eksploziva koji je nestao iz vojnog središta Al-Qaaqa, 50 kilometara južno od Bagdada, piše, pozivajući se na izjave trojice svjedoka, da je skladište okradeno nakon napada u ožujku 2003., ne navodeći točan nadnevak. Predstojnik tiskovnog ureda ruskog ministarstva obrane Vjačeslav Sjedov službeno je potvrdio, kako javlja agencija Interfax, da "ministarstvo obrane i njemu pripadni ustroji ne mogu biti umiješani u krađu eksploziva, jer su ruski vojnici napustili Irak puno prije početka anglo-američke operacije u toj zemlji".

SARAJEVO

Nova veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj po svoj će prilici biti Ana Trišić-Babić, koja trenutačno obnaša dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH zadužena za multilateralu, piše u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje". Nominacija Ane Trišić-Babić za novu diplomatsku dužnost još nije službeno razmatrana na Predsjedništvu BiH, no ovaj list tvrdi kako je ona najozbiljniji kandidat za nasljednika sadašnjeg veleposlanika u Zagrebu Zlatka Dizdarevića, kojemu krajem godine istječe redoviti mandat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙