FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BAGDAD

U jakoj eksploziji koja je u nedjelju ujutro odjeknula nedaleko od sjedišta ministarstva nafte u Bagdadu, ubijeno je najmanje četvoro ljudi, javljaju agencije pozivajući se na izjave svjedoka.

U eksploziji koja se dogodila oko 7.00 sati po mjesnom vremenu uništeno je šest vozila, a pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bio raketni napad.

Sjedište ministarstva nafte, smješteno nedaleko od najstrožeg središta Bagdada, već je 25. rujna i 5. listopada bilo metom raketiranja i granatiranja, ali u tim napadima nije bilo žrtava.

To je jedna od najbolje čuvanih zgrada u prijestolnici i jedino ministarstvo koje su američki vojnici štitili ušavši u Bagdad u travnju 2003.

CAMP ASSAD

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stigao je u nedjelju ujutro u nenajavljeni posjet vojnom logoru Assad u Iraku, nedaleko od sirijske granice.

Posjet šefa Pentagona dolazi u trenutku kada američke snage i iračka vlada provode vojnu operaciju kojom žele vratiti zapadnu pokrajinu Al-Anbar, sunitsku utvrdu u kojoj je više gradova izvan njihova nadzora, uoči izbora predviđenih u siječnju 2005.

Posjet je "prigoda da se dobiju informacije od generala Georgea Caseyja i drugih zapovjednika o tome kakve mjere treba poduzeti prije izbora", izjavio je Rumsfeldov službeni predstavnik Lawrence di Rita.

VILNIUS

U Litvi su u nedjelju ujutro počeli prvi parlamentarni izbori otkako je ta baltička zemlja ove godine ušla u Europsku uniju i u NATO.

Oko 2,6 milijuna birača pozvani su da izaberu 141 zastupnika na četverogodišnje razdoblje među 1.300 kandidata, među kojima najviše izgleda ima Laburistička stranka populističkog milijunaša ruskog podrijetla Viktora Uspaskiča.

Birališta se trebaju zatvoriti u 20.00 sati (17.00 sati po GMT-u), a prvi se rezultati očekuju oko 22.00 sata (19.00 po GMT-u).

Konačni rezultati znat će se nakon 24. listopada, kada se održava drugi krug izbora koji se istodobno provode prema proporcionalnom i većinskom sustavu.

TOKIO

Tajfun Ma-on, koji slovi kao najjači u ovom desetljeću, napustio je u nedjelju megapolis Tokio ostavivši za sobom četiri mrtva i pet nestalih, doznaje se od policijskih i meteoroloških izvora.

Praćen naletima vjetra brzine od 140 kilometara na sat i vodenim vrtlozima, tajfun se u subotu obrušio na dolinu Kanto (30 milijuna stanovnika), u kojoj leži Tokio, pošto je poharao središnji okrug Shizuoka.

U subotu su mnoge dionice cesta bile zatvorene za promet, a više od 400 letova bilo je otkazano. I "shinkansen", japanski superbrzi vlak, bio je prikovan za zemlju na istoku i u središtu arhipelaga, s desecima tisuća putnika u kompoziciji.

Ma-on koji u tamošnjem govoru znači "konjsko sedlo" bio je najžešći tajfun koji je u zadnjih deset godina pogodio Tokio. To je 22. tajfun koji je nastao na području Azije i Pacifika i 9. - rekordni - koji je izravno pogodio Japan od početka sezone tajfuna (lipanj-listopad).

Prošlog tjedna, još je jedan tajfun, Meari, usmrtio 22 ljudi, a šestoro je nestalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙