FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 12. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30sati:
ZAGREB, 12. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

NEW YORK/BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u pismu Vijeću sigurnosti UN-a upozorava da su nakon napada koalicije pod vodstvom SAD-a na Irak u ožujku 2003. nestali oprema i materijal koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja. Šef IAEA-e Mohamed ElBaradei u pismu tvrdi da satelitske snimke pokazuju kako su pogoni u kojima je nekad bila oprema koja bi se mogla iskoristiti za izradu nuklearne bombe demontirani, izvijestio je austrijski radio. ElBaradei ponavlja u pismu da Irak i sada kao i prije mora obavijestiti IAEA-u o svim promjenama u nuklearnom arsenalu. Budući da takva izvješća, upozorio je ElBaradei, nisu stigla ni od SAD-a ni od iračkih vlasti, javila se sumnja da su oprema i materijal pali teroristima u ruke.

FALLUJA

Američka vojska izvela je dva zračna napada u utorak prije zore na navodna skloništa skupine islamističkog militanta Aboua Moussaba al-Zarqawija u Falluji, blizu Bagdada, u kojima su poginule četiri osobe, a šest ih je ranjeno. "Multinacionalne snage napale su Zarqawijwo sklonište u središtu Falluje nešto nakon ponoći po lokalnom vremenu", ističe se u vojnom priopćenju. Eksplozije koje su na tom mjestu uslijedile, napominje se u priopćenju, pokazuju da je bila riječ o "skladištu oružja i bombi". Četiri sata poslije, američko je zrakoplovstvo izvelo drugi napad na taj grad 50 km zapadno od Bagdada.

ISLAMABAD

Pakistan je u utorak uspješno testirao balističku raketu srednjeg dometa (1.500 km), objavila je pakistanska vojska. Testiranje rakete nacionalne proizvodnje Hatf-V Ghauri "potvrdilo je sve testirane parametre", navodi se u priopćenju informativne službe pakistanskih oružanih snaga. "Uspjeh testa dokazuje da je sustav oružja Ghauri utemeljen na najvišim standardima tehnoloških i znanstvenih napredaka", dodaje se u vojnom priopćenju. "Prema uobičajenom postupku, sve susjedne zemlje o testu su unaprijed obaviještene", navodi se u priopćenju.

BOGOTA

Oko 17.000 Kolumbijaca bilo je prisiljeno napustiti svoje domove nakon što je snažna oluja zahvatila sjeverni dio zemlje, prenijele su agencije. U gradu Monteria pod vodom je puno kuća, a mnoštvo ljudi pogođeno je u sirotinjskim četvrtima, na ravničarskom području uzduž rijeka. Stanovništvo je bilo prisiljeno napustiti domove, tražeći sklonište u prihvatnim centrima. Vlasti poduzimaju sve kako bi osigurale dovoljno hrane i lijekova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙