FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

GAZA

Izraelske snage angažirane od nedjelje navečer u operaciji u Khan Yunisu, na jugu pojasa Gaze, u kojoj je ubijeno 17 osoba, počele su se u utorak ujutro povlačiti u pravcu izraelskog teritorija, priopćili su palestinski svjedoci.

Izraelska vojska potvrdila je da je "u tijeku preraspoređivanje" njezinih postrojbi u sektoru.

U utorak rano ujutro vojska je za vrijeme zračnog napada na Khan Yunis ubila jednog pripadnika radikalnog pokreta Hamas. Prema podacima vojnog radija, u napadu je ranjeno i četvoro ljudi.

U ponedjeljak je u vojnoj operaciji u Khan Younisu ubijeno 16 Palestinaca, a više od 70 ih je ranjeno, među kojima 12 teško. Prema vojnom priopćenju, operacije je pokrenuta kako bi se prekinuli minobacački napadi iz iz sektora Khan Yunisa na obližnja židovska naselja. U operaciji su teško ranjena i dva izraelska vojnika.

BAGDAD

Američka vojska objavila je da je u utorak u zoru ubila suradnika prvog neprijatelja SAD-a u Iraku Aboua Moussaba al-Zarqawija, u zračnom napadu na grad Falluju, blizu Bagdada.

"Napad na Zarqawijev tabor na sjeveroistoku Falluje zadao je udarac njegovoj mreži", kaže se u vojnom priopćenju i dodaje da su brojni izvori objavili kako je suradnik Zarqawijeve mreže bio prisutan u trenutku napada.

Prethodni zračni napad na uporište pobunjenika u Falluji, izveden u nedjelju, usmrtio je šest osoba, prema podacima policije i bolničkim izvorima.

WASHINGTON

Dužnosnica američke inženjerije optužila je pripadnike glavnog stožera tog roda američke vojske da su grupi Halliburton pomagali pri dobijanju poslova bez javnoga natječaja u Iraku i na Balkanu, objavio je u ponedjeljak njezin odvjetnik.

U pismu Lesu Brownleeju, podtajniku američke kopnene vojske, Bunnatine Greenhouse, koja je bila zadužena nadzirati ugovore za isporuku opreme vojsci, zatražila je provedbu neovisne istrage.

Greenhouse tvrdi da je bila izložena snažnom pritistku tvrtke Kellog Brown i Root (KBR) koja je tražila dodjelu ugovora vrijednih više milijardi dolara. KBR je podružnica grupe Halliburton koju je vodio Dick Cheney sve do preuzimanja dužnosti američkog potpredsjednika.

Prema vojnim sudskim izvorima, predmet je na razmatranje predan generalnom vojnom inspektoru.

SEUL

Američki državni tajnik Colin Powell počeo je u utorak u Seulu razgovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje nekoliko sati nakon što su južnokorejske postrojbe bile stavljene na najviši stupanj pripravnosti strahujući od ubacivanja vojske iz susjedne Sjeverne Koreje.

Powell, koji je od Kine i Japana dobio potporu za povratak Sjeverne Koreje šesterostranim pregovorima o nuklearnom programu te zemlje, nada se razgovore u kojima će, osim Kine i Japana sudjelovati obje Koreje, SAD i Rusija, nastaviti odmah nakon američkih predsjedničkih izbora 2. studenoga.

Ti pregovori tema su Powellova razgovora u utorak i s južnokorejskim dužnosnicima, poglavito s predsjednikom Roh Moo-Hyunom.

Nekoliko sati prije njegova dolaska u ponedjeljak navečer, južnokorejski vojnici raspoređeni duž granice sa Sjevernom Korejom bili su stavljeni na najviši stupanj pripravnosti nakon otkrića rupe u ogradi koja odvaja dvije Koreje.

PEKING

U snažnoj eksploziji metana koja se prošlog tjedna dogodila u rudniku ugljena u kineskoj pokrajini Henan poginule su 122 osobe, a 26 ih je nestalo, prema najnovijim podacima koje je u utorak objavilo državni ured za sigurnost na radu.

Nesreća u rudniku Daping u Xinmiju jedna je od najtežih zadnjih godina u Kini i svijetu.

Do eksplozije plina došlo je 20. listopada navečer na 300 metara dubine i 3,5 km od ulaza u jamu, kad se 446 rudara nalazilo na dnu rudnika.

Već dan nakon nesreće spasioci su izjavili da su izgledi da se pronađu preživjeli vrlo slabi, s obzirom na gust plin u rudniku. Konačni podaci mogli bi se popeti na 148 tragično preminulih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙