FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30sati:
ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30 sati:

BAGDAD

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld razgovarao je u nedjelju u Bagdadu s iračkim premijerom Iyadom Allawijem i drugim članovima njegove vlade o pitanjima sigurnosti i izborima. Susret se odvijao u uredima premijera u Zelenoj zoni, gdje se nalaze i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije. Rumsfeld je rekao Allawiju da želi "razgovarati o planovima za izbore kako bi se oni održali i da bi zemlja nastavila put prema demokraciji". Prije toga Rumsfeld se sastao sa zapovjednikom američke vojske u Iraku s generalom Georgeom Caseyom i veleposlanikom Sjedinjenih Država u Bagdadu Johnom Negroponteom. Nakon posjeta Bagdadu Rusmfeld je otišao u Kirkuk, gdje se sastao s iračkim snagama sigurnosti i članovima američke vojske, rekao je glasnogovornik veleposlanstva Sjedinjenih Država Bob Callahan. Prije odlaska u Europu posjetio je i Mosul, prema tom izvoru.

TEHERAN

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u posjetu Iranu, rekao je u nedjelju da se Moskva protivi transferu podataka o iranskom nuklearnom programu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Prerano je i moglo bi biti kontraproduktivno razmišljati o scenariju koji ne bi bio konstruktivan", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Kamalom Karzaijem. Na pitanje o mogućnosti da Rusija iskoristi svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti ako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IARA) prebaci iranski nuklearni dossier UN-u, on je rekao da se nadaju "nastavku suradnje Irana i IAEA-e".

VILNIUS

Laburistička oporbena stranka Viktora Uspaskiča dobila je u nedjelju najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi, ali ne dovoljno da bi vladala sama, prema prvim rezultatima. Ta stranka je dobila 35,5 posto glasova i vodi ispred dosadašnje vladine koalicije premijera Algirdasa Brazausakasa koja je dobila 20 posto glasova, nakon što je prebrojano 10 posto glasova. Sva ispitivanjima su pokazivala da će Uspaskičeva stranka pobijediti na tim izborima. Prvi krug je završio u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu i jedan sat prije zatvaranja glasačkih ureda odazvalo se samo 36,71 posto od 2,6 milijuna birača, prema 52,83 posto 2000. godine. Drugi krug će se održati za dva tjedna, 24. listopada.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju navečer da će Francuska moći uložiti veto na ulazak Turske u EU "u svakom trenutku" tijekom pregovora o pristupanju, naglašavajući da je, prema tome, Francuska "posve slobodna". U razgovoru za postaju France 2, francuski je predsjednik rekao da će Parlament dati svoje mišljenje o primanju Turske u skladu s francuskim Ustavom. Istaknuo je kako se u zaključcima Europske komisije koji će poslužiti kao temelj za donošenje odluke 17. prosinca "jasno navodi da se Francuska u svakom trenutku može povući, uložiti veto ili odbiti". Chirac je napomenuo da će francuski parlament u svakom trenutku biti obaviješten i da će se vlada konzultirati s njim tijekom cijelog razdoblja do 17. prosinca, ali i nakon toga.

NAIROBI

Abdullaia Yusufa Ahmeda, predsjednika regionalne države Puntland, na sjeveroistoku Somalije izabrali su u nedjelju somalijski parlamentarci okupljeni u Nairobiju predsjednikom Somalije, objavio je somalijski službeni izvor. Abdullai Yusuf Ahmed (70), izabran je u trećem krugu sa 189 glasova, njegov suparnik bivši ministar financija Abdullahi Ahmed Adow je dobio 79 glasova, a dva su listića bila poništena, prema službenim rezultatima.

ŽENEVA

Međunarodna udruga za proučavanje bola (IASP) i Europska federacija lokalnih saveza IASP-a (EFIC) ove su godine prvi put organizirale obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv bola, čemu se pridružila i Svjetska zdravstvena organizacija. U povodu Svjetskoga dana borbe protiv bola 11. listopada u Ženevi će se održati jednodnevna konferencija na kojoj će se stručnjacima za liječenje kroničnih bolova pridružiti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije kako bi zatražili hitnu akciju vlada iz cijeloga svijeta. "Većina osoba kojima su sredstva protiv bolova nedostupna, žive u zemljama s niskim ili srednjim prihodima, gdje kronične bolesti poput raka i AIDS-a postaju sve veći teret", istaknula je dr. Catherine Le Gales-Camus, pomoćnica glavnog tajnika WHO-a za neprenosive bolesti i duševno zdravlje. Nova statistika koju su objavili IASP i EFIC pokazuje da svaka peta osoba pati od umjerenoga do teškog kroničnog bola te da svaka treća osoba zbog bolova ovisi o drugima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙