FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 19. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 19. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BANGKOK/RANGUN

Tajnovita vojna vlada Burme u utorak se našla u središtu glasina da je premijer, moćni general Khin Nyunt, uklonjen s položaja, doznaje se iz visokih vladinih izvora u susjednom Tajlandu.

Pokažu li se glasine točnima, to bi moglo značiti dodatni zaokret zemlje prema politici tvrdolinijaštva i ugroziti proces pomirbe s prodemokratskom oporbom Burme na čelu s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Agencije se pozivaju i na vojne izvore u samoj Burmi koji su rekli da je Nyunt u ponedjeljak stavljen u "kućni pritvor", ali ni za to zasad nema neovisne potvrde.

Vladajuća hunta nedavno je počela čistke vojne obavještajne službe, kojoj je na čelu bio Nyunt, pa bi njegovo uhićenje moglo značiti da je taj proces pri kraju, smatraju analitičari. U međuvremenu je nekoliko vojnih obavještajaca izvedeno pred sud zbog optužbi o korumpiranosti, zbog čega su osuđeni na 20-godišnju zatvorsku kaznu, potvrdili su izvori u glavnom gradu.

Nyuna se smatralo jednim od najmoćnijih burmanskih generala u određivanju vanjske politike, a nedavno je "promaknut" na položaj predsjednika vlade. Poznato je da je godinama u sukobu s vođom vojne hunte generalom Thanom Shweom.

FALLUJA

Američko zrakoplovstvo u noći s ponedjeljka na utorak izvelo je novi niz napada na pobunjenički grad Falluju, odnosno zgrade u kojima navodno borave pripadnici organizacije jordanskog islamista Abua Musaba al-Zarqawija, objavila je američka vojska u Iraku.

"Ove je noći napadnuto nekoliko skrovišta i skladišta oružja mreže Abua Musaba al-Zarqawija na jugu Falluje u sklopu nastavka operacija u cilju sprečavanja planova Zarqawijeve terorističke mreže o napadima na vlast i narod Iraka tijekom ramazana", kaže se u američkom priopćenju u kojem se ne spominju nikakve žrtve.

TOKIO

Još je jedan snažan tajfun u utorak ujutro bio na putu prema udaljenoj japanskoj prefekturi na krajnjem jugozapadu zemlje Okinawi, a najmanje je četvero ljudi ozlijeđeno, rekle su vlasti.

Policija iz Okinawe priopćila je da je četvero starijih ljudi, muškarac i tri žene, ozlijeđeno kad su pali ili su im ruke zbog snažnog vrata ostale "pričepljene" vratima.

Oko 300 zarakoplovnih letova, većinom za Okinawu i susjedne prefekture, otkazano je, čime je pogođeno oko 32 tisuće putnika.

Prema Meteorološkoj agenciji, tajfun Tokage nalazi se 80 kilometara južno od glavnog grada Okinawe Nahe, a u njegovu središtu puše vjetar jačine 144 kilometra na sat. Kreće se prema sjeveru brzinom od 20 kilometara na sat i tijekom dana trebao bi pogoditi Okinawu, a u srijedu bi se trebao naći nad zapadnim Japanom. Tokage na japanskom znači gušter.

Japan je ove godine poharalo devet tajfuna, čime je srušen rekord od šest tajfuna iz 1990. Prije samo 10 godina, tajfun Ma-on pogodio je Japan, ubivši pet ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙