FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 20. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30sati
ZAGREB, 20. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

TOKIO

Jedna je osoba nestala, dok ih je najmanje šest ozlijeđeno u naletu tajfuna Tokage na zapadni Japan. Tokage, što znači na japanskom znači gušter, drugi je tajfun koji je pogodio Japan u posljednja dva tjedna, te deseti ove godine, čime je srušen rekord od šest tajfuna iz 1990. godine. Najgore je bilo na otoku Kyushu na kojem su udari vjetra iznosili 144 kilometara na sat. Više od 17.000 stanovnika ostalo bez struje, a prekinut je i sav kopneni, morski i zračni promet. Otkazano je i više od 150 letova. Olujni vjetrovi ove su godine u Japanu usmrtili najmanje 78 osoba, te uzrokovali na desetke milijuna dolara štete.

PEKING

Potres jačine 5.0 stupnjeva po Richteru uništio je 20.000 kuća i ozlijedio najmanje 12 osoba u utorak u sjeverozapadnoj Kini, objavila je agencija Xinhua u srijedu. Epicentar potresa bio je 10 kilometara od Baoshana, gradića u provinciji Yunnan, nedaleko od granice s Mianmarom. Među ozlijeđenima, jedna je osoba u kritičnom stanju, javlja Xinhua. Uništeno je 20.000 tradicionalnih kuća od blata, a u područje je upućena hitna humanitarna pomoć ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

DŽAKARTA

Susilo Bambang Yudhoyono položio je u srijedu svečanu prisegu pred parlamentom u Džakarti čime je službeno počeo njegov petogodišnji mandat predsjednika Indonezije. Bivši general, šesti indonezijski predsjednik, pobijedio je na prvim izravnim predsjedničkim izborima održanima 20. rujna dosadašnju predsjednicu Megawati Sukarnoputri, osvojivši 61 posto glasova. Australski, malezijski, istočnotimorski i singapurski premijeri nazočili su svečanosti koju je, međutim, obilježilo odsustvo Megawati Sukarnoputri koji ni do danas nije otvoreno priznala izborni poraz. "Uz Božju pomoć, obnašat ću ovu dužnost što je najbolje i najpravednije moguće. Čvrsto ću se držati ustava i provoditi zakone ove zemlje", rekao je Yudhoyono tijekom polaganja prisege, koju su također obilježile iznimne mjere sigurnosti.

NIKOZIJA

Vlada međunarodno nepriznate Turske Republike Sjevernog Cipra u srijedu je podnijela kolektivnu ostavku predsjedniku Raufu Denktashu nakon neuspješnih pokušaja formiranja stabilne vladajuće koalicije, objavljeno je iz službenih izvora. Koalicijska vlada pod vodstvom premijera Mehmeta Alija Talata nije imala većinu u parlamentu još od travnja i ostavke trojice zastupnika iz stranaka (Turska republikanska stranka i Demokratska stranka) koje su formirale vladu. Denktash je ostavku prihvatio, a Talat će ostati premijer tehničke vlade do novih općih izbora koji se moraju održati u roku od 60 dana.

LONDON

Britanski pisac Alan Hollinghurst (50) dobitnik je ovogodišnje nagrade Booker, jedne od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu. Hollinghurst je nagradu i ček na 90.000 dolara dobio za roman "The Line of Beauty". Osim bivšeg novinara London Timesa u konkurenciji su bili i Achmat Dangor, Colm Toibin, Gerard Woodward i Sarah Hall. Po prvi puta u 36 godina dugoj povijesti nagrade Booker žiri je najboljim proglasio roman s homoseksualnom tematikom. Radnja knjige je smještena u London 80-tih godina, a govori o studentu sveučilišta Oxford i njegovim homoseksualnim iskustvima i ljubavima. Hollinghurst je prvi roman objavio 1988. godine (The Swimming-Pool Library), a prvu nominaciju za Booker imao je prije deset godina za roman "The Folding Star".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙