FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti do 12,30sati
ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti do 12,30 sati

ZAGREB

Hrvatski MVP dobio je u utorak službenu potvrdu da se tijelo poginulog hrvatskog vozača kamiona Dalibora Burazovića nalazi na institutu za forenzičnu medicinu u Mosulu te da je za njegovo prebacivanje do granice s Turskom potrebna suglasnost iračkog ministarstva zdravstva i da je za to kontaktirano poljsko konzularno predstavništvo u Bagdadu, izjavio je u utorak Vinko Ljubičić, voditelj radne skupine MVP-a zadužene za događaje u Iraku. "Danas smo dobili službenu informaciju da se Burazovićevo tijelo nalazi na institutu za forenzičnu medicinu u Mosulu. Za potrebnu suglasnost ministarstva zdravstva u Bagdadu za prebacivanje tijela do granice s Turskom kontaktirali smo poljsko konzularno predstavništvo u Bagdadu, s kojim imamo dogovorenu suradnju i istaknuli im hitnost problema", rekao je Ljubičić. Ljubičić je rekao da očekuje da bi tijelo ubijenog hrvatskog vozača danas trebalo biti prebačeno u Zaho na iračko-turskoj granici. Tijelo bi u Zahou trebao preuzeti osječki pogrebnik Eno Zjakić koji je u nedjelju poslije podne na put krenuo zajedno s Daliborovim najboljim prijeteljem Ivom Đogašem.

BAGDAD

Automobil-bomba eksplodirao je u utorak ujutro u četvrti Aazamiyah, na sjeveru Bagdada i usmrtio najmanje petero ljudi, priopćio je službeni predstavnik ministarstva unutarnjih poslova, brigadir Adnan Abdelrahman, što je i potvrđeno iz obližnje bolnice. "Automobil-bomba eksplodirao je jutros na trgu Antar u četvrti Aazamiyah, usmrtivši veći petero ljudi i zapalivši više od pet vozila", rekao je Abdelrahman, dodavši da je 12 osoba ranjeno. Na tom trgu se nalazi nekoliko javnih zgrada, među kojima su ministarstvo prosvjete i nekoliko škola.

BAGDAD

Nepoznati napadači izveli su dosad najveće napade na iračku naftnu infrastrukturu, raznijevši tri ogranka naftovoda na sjeveru zemlje i prekinuvši izvoz preko Turske, objavili su u utorak dužnosnici iračke državne naftne kompanije. Napadi, izvedeni u razmaku od samo nekoliko sati, naglo su smanjili dotok sirove nafte u najveću iračku rafineriju u Baijiju. U prvom napadu u ponedjeljak navečer, uništen je dio naftovoda u području Riyadha, 65 kilometara jugozapadno od Kirkuka. Nedugo nakon toga toga izvedena su još dva napada. Naftovod je zbog požara zatvoren, rekao je dužnosnik kompanije North Oil. Naftovodom Irak-Turska dnevno se prije ovih napada izvozilo 300.000 barela, a prije početka rata 800.000 barela nafte.

BRUXELLES

Europska unija (EU) u utorak je izrazila žaljenje što predsjednički izbori u Ukrajini nisu zadovoljili demokratske standarde i pozivala ukrajinske vlasti da poboljšaju stanje do drugog kruga izbora koji je planiran za 21. studenoga. Predsjedništvo EU-a poglavito upozorava na "velike probleme s biračkim popisima", zbog kojih mnogi birači nisu mogli glasovati, kao i na "nedovoljan broj biračkih mjesta i nedovoljnu jasnoću u prebrojavanju glasova". EU je na temelju izvješća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavljenog u ponedjeljak "potaknuo ukrajinske vlasti da osiguraju uvjete za slobodne i poštene izbore u vremenu koje preostaje do 21. studenoga". EU je ipak zadovoljan "visokim odazivom birača i postojanjem građanskog društva koje je bilo aktivno u predizbornoj utrci", što "ulijeva nadu da će se demokracija u Ukrajini razvijati".

TRIPOLI

Libijski predsjednik Moamar Gadafi zauzima se za ukidanje smrtne kazne u Libiji, objavila je u ponedjeljak državna televizija. U govoru sucima i studentima, Gadafi je poručio da će "podržati ukidanje smrtne kazne na sudovima i izvan njih". U tom je kontekstu Gadafi kritizirao i Tursku. Za razliku od Libije, Ankara je odbacila smrtnu kaznu tek pod pritiskom Europske unije. Za očekivati je stoga da će je sada provoditi "izvan sudova", rekao je libijski čelnik. Libijski sud osudio je u svibnju pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika na smrt jer su navodno namjerno zarazili 400 libijske djece HIV-om. Osuđenici bi žalbu na presudu mogli podnijeti libijskom Vrhovnom sudu.

KABUL

Pregovori za oslobađanje troje službenika Ujedinjenih naroda koji su u četvrtak oteti u Kabulu su u tijeku, priopćio je za AFP izvor blizak vladi i službeni predstavnik osoba za koje se drži da su otmičari. "Možemo potvrditi da se pregovara", izjavio je izvor blizak vladi ne želeći dati više pojedinosti. "Pregovara se. Prerano je da bismo iznijeli potankosti o naravi pregovora i o broju sudionika, ali uskoro očekujemo rezultate", izjavio je Sayed Haleed koji se AFP-u predstavio kao službeni predstavnik Jaish-e-Muslamin (Islamske vojske) koja je preuzela odgovornost za otmicu. Vladin izvor nije kazao o kakvim je pregovorima riječ - izravnim ili neizravnim - ni tko su osobe koje sudjeluju u pregovorima. "Ultimatum otmičara nije se promijenio: on istječe u srijedu u podne po mjesnom vremenu (8.30 sati po srednjoeuropskom) i traži se povlačenje stranih vojnika iz Afganistana", dodao je Haleed. Annetta Flanigan koja ima irsko i britansko državljanstvo, Filipinac Angelito Nayan i kosovska Albanka Shqipe Habibi koji su radili u UN-ovu izbornom povjerenstvu koje je organiziralo predsjedničke izbore u Afganistanu 9. listopada oteti su u Kabulu usred bijela dana.

TEHERAN

Iranski predsjednik je u utorak odlučno odbacio mogućnost da njegova zemlja zauvijek prestane s obogaćivanjem urana, ali je rekao da je "optimist" u svezi s ishodom pregovora koji su u tijeku s Europskom unijom kako se iransko nuklearno pitanje ne bi našlo pred UN-ovim Vijećem sigurnosti. "Naš narod mora biti siguran da neće biti lišen prava na obogaćivanje urana", rekao je predsjednik Mohamad Hatami u parlamentu, u trenutku kada Europljani pokušavaju uvjeriti Irance da bezuvjetno prekinu svaku djelatnost u svezi s obogaćivanjem urana. Europljani i Iranci trebaju u petak u Parizu održati treći krug pregovora o tom pitanju. "Optimist sam", rekao je Hatami, istaknuvši da "obje strane pokazuju popustljivost". "Uvjeti za pomak u pregovorima postoje ukoliko se prizna naše pravo obogaćivanja urana u mirnodopske svrhe", istaknuo je Hatami. "U tom slučaju spremni smo razuvjeriti Europljane i svijet da nuklearnu tehnologiju nećemo zlorabiti za izradu atomskog oružja", rekao je.

ZAGREB/AMSTERDAM

Nizozemski sineast Theo van Gogh, poznat po oštrim stajalištima i polemikama, autor filma o nasilju nad ženama u islamskom društvu kojim je razgnjevio muslimane, ubijen je u Amsterdamu u utorak ujutro, objavila je policija a prenijeli nizozemski mediji. Van Gogh (47) ubijen je u središtu grada, objavila je policija te priopćila da je osumnjičenik uhićen na mjestu događaja, nakon razmjene vatre u kojoj je on ranio policajca, a sam je ranjen u nogu. Van Goghov kratki film "Submission" (Pokornost) razgnjevio je nizozemske muslimane zbog autorova portretiranja muslimanki koje trpe zlostavljanja svojih bračnih partnera. U filmu su objavljena svjedočanstva četiriju žena koje su bile prisiljene stupiti u dogovoreni brak i u toj su zajednici batine, bičevanje i silovanje dopustiva pojava.

PRAG

Elfriede Jelinek, austrijska spisateljica koja je ove godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost, dobila je prestižnu češku nagradu za književnost Franz Kafka, javlja u utorak Associated Press. Dodjela godišnje nagrade za književnost Franz Kafka održana je u ponedjeljak u praškoj gradskoj vijećnici, no Jelinek joj nije nazočila, kao što ne namjerava nazočiti ni dodjeli Nobelove nagrade 10. prosinca u Stockholmu jer pati od socijalne fobije. Nagradu joj je 23. svibnja dodijelio međunarodni ocjenjivački sud u čijem sastavu su bili istaknuti njemački književni kritik Marcel Reich-Ranicki i britanski izdavač John Calder.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙